Poslední přání? Po tomhle Forman před smrtí toužil!

Miloš Forman

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. dubna 2018 10:39

V sobotu zasáhla svět smutná zpráva. 13. dubna zemřel po krátké nemoci oscarový režisér Miloš Forman. Co si před smrtí přál?

Miloš Forman, původním jménem Jan Tomáš Forman, byl režisér, scenárista a herec českého původu, žijící ve Spojených státech amerických. Byl držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii, tří Zlatých glóbů a ceny BAFTA ve stejné kategorii.

Za normalizace legálně odešel do USA, aby pokračoval ve své filmové tvorbě. Mohl tedy na svých filmech spolupracovat s českými filmaři, mj. kameramanem Miroslavem Ondříčkem a Amadea natočit v Kroměříži, Praze a okolí. Jeho prvním americkým filmem byl snímek Taking Off, který byl oceněn první cenou poroty na festivalu v Cannes, komerčně ale neuspěl.

Významného úspěchu u diváků dosáhl brzy, po třech letech, v roce 1974 svým dalším filmem, adaptací románu Kena Keseyho Přelet nad kukaččím hnízdem. Tento film americká Akademie filmových umění a věd ocenila pěti Oscary, včetně ceny za režii a nejlepší film. I jeho další filmy byly úspěšné, některé z nich více u kritiky než divácky (např. Valmont). Film Amadeus získal dalších osm Oscarů včetně obou hlavních kategorií.

Forman nakonec podlehl nemoci v nemocnici v Danbury nedaleko jeho bydliště v městě Warren. Ačkoliv je původem Čech, v tuzemsku zemřít nechtěl. 

Podle Blesku Forman v posledních dnech svého života vyjádřil přání, že chce být pochovaný v USA. "Nejraději by spočinul na ranči, který tolik miloval,“ svěřil se deníku zdroj z Formanovi okolí s jeho posledním přáním.

Témata: Miloš Forman