Oldřich Vlach: Hvězda menších rolí známý z Vesničko má středisková. Proč skončil s divadlem?

Oldřich Vlach

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. července 2021 17:57

Herec Oldřich Vlach, který se 3. července dožil 80 let, ztvárnil desítky výrazných rolích v divadle a stovky filmových i televizních rolí. Ve filmu proslul jako výrazný představitel menších rolí a do srdcí diváků se navždy zapsal jako rostlinář Jaromír Kunc z kultovního filmu Vesničko má středisková nebo jako doktor z dramatu Cena medu.

V divadle začínal v Divadle Na zábradlí, odkud v roce 1991 přešel do Divadla na Vinohradech, kde loni skončil kvůli zdravotním problémům. Na televizní obrazovce se ale objevuje stále.

Vlach se narodil 3. července 1941 v Bezděkově u Klatov. Již během studií na středních školách se věnoval ochotnickému divadlu a po absolvování pražské DAMU hrál od roku 1966 v Divadle Na zábradlí. Divadelní kariéru musel ukončit kvůli problémům s páteří. K jeho nejslavnějším divadelním rolím patřil Hamlet, za kterou v roce 1978 získal ocenění Literárního fondu. Na Vinohradech sklízel úspěchy například i v dalších hrách Williama Shakespeara.

Ve filmu Oldřich Vlach debutoval v dramatu Bez svatozáře (1963). Kromě snímků Vesničko má středisková a Cena medu proslul také jako narkoman Karel Vondřich ze seriálu 30 případů majora Zemana (díl Mimikry o únosu letadla do Západního Německa, 1979) nebo starosta Brabenec ze seriálu Zdivočelá země (2001). Letos se po delší době objevil na televizní obrazovce v detektivním seriálu Specialisté.

Oldřich Vlach se uplatnil i v dabingu. Svůj hlas propůjčil stovkám postav zejména ve filmech a seriálech, ale také v hraných dokumentech. V roce 2014 získal Cenu Františka Filipovského za nejlepší mužský herecký výkon v dabingu za roli masového vraha Josepha Bouviera, jehož v kriminálním dramatu Soudce a vrah hrál Michel Galabru.

Témata: Oldřich Vlach