Ještě nedávno Forman fandil sportovcům na olympiádě! Co zabilo známého režiséra?

Miloš Forman

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

15. dubna 2018 11:12 | Aktualizováno: 15. dubna 2018 18:40

Zpráva u úmrtí Miloše Formana zasáhla celý umělecký svět. Podle manželky Martiny podlehl krátké nemoci. Za jeho skon zřejmě může selhání plic.

Ještě před dvěma měsíci děkovala Martina Formanová na facebooku jménem svého manžela za přání k jeho 86. narozeninám. „Milí přátelé, vřelá díky za přání Milošovi k narozeninám! V krátkých intervalech, kdy se podařilo odlákat jeho pozornost od olympiády, jsem mu veškeré vzkazy tlumočila. Všechno dobré i vám,“ uvedla.

O necelé dva měsíce později, přišla z USA smutná zpráva. Oscarový režisér po krátké nemoci nečekaně zemřel. Podle Martiny Formanové byl jeho odchod byl klidný a po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími.

A co se Formanovi vlastně stalo? Podle Blesku Formana zabil zápal plic, se kterým v minulých dnech bojoval.

Nemocný ale byl filmař už dlouho. Poslední roky trpěl tzv. makulární degenerací oka, při které dochází k postižení tzv. žluté skvrny – centrální části oční sítnice. Nejprve postihuje jen jedno oko, v druhém oku se však onemocnění projeví během několika dalších let. Dochází ke ztrátě centrálního vidění a v některých případech až k praktické ztrátě zraku.

Témata: Miloš Forman Martina Formanová