Opravdu poslední rozloučení se Šafránkovou: Popelku uložili do hrobu!

S Libuší Šafránkovou se dnes rozloučili také ve Šlapanicích. (2.7.2021)

Autor: stars24.cz, ČTK

2. července 2021 19:10 | Aktualizováno: 2. července 2021 19:53

Několik stovek lidí se dnes ve Šlapanicích u Brna přišlo rozloučit se zesnulou herečkou Libuší Šafránkovou. Po zádušní mši ji doprovodili ve smutečním průvodu na místní hřbitov, kde ostatky uložili v rodinné hrobce. V čele průvodu šla dechová kapela, kterou před lety zakládal hereččin otec Miroslav Šafránek.

Do kostela na zádušní mši pustili organizátoři jen omezený počet lidí. Ostatní postávali kolem kostela a v zahradě, kam farnost instalovala velkoplošnou obrazovku s přenosem dění v chrámu.

Kostel se zaplnil několik desítek minut před začátkem mše. Sto míst bylo vyhrazeno pro farníky, 50 dalších pro rodinu, řekl novinářům zástupce farnosti a koordinátor Ivan Vavro. Obřad měl tradiční církevní formu, zněla klasická a duchovní hudba. Na Šafránkovou nakonec zavzpomínali přátelé i kolegové. Podle někdejší spolužačky z devítiletky si dokázala každého získat svým úsměvem. Kolega Boleslav Polívka vzpomínal na společné cesty vlakem do Prahy v počátcích herecké kariéry. Dokázala mluvit s humorem o vážných věcech, řekl Polívka. O Šafránkové mluvil jako o andělu.

Na Masarykově náměstí byl stánek s kondolenční knihou, kam lidé psali vzkazy. Stál vedle kříže, na jehož podstavci byla opřená fotografie Šafránkové. Lidé k ní pokládali květiny. Květinové dary zaplnily také kostel, kde obklopily podstavec s bílou urnou.

Oblíbená herečka Šafránková, známá například jako filmová Popelka, zemřela po dlouhé nemoci 9. června ve věku 68 let. Ztvárnila mnoho filmových i divadelních rolí, zejména v pražském Činoherním klubu. S láskou, obdivem a úctou na ni vzpomínají herečtí kolegové i filmoví a divadelní režiséři.

Před týdnem se lidé se Šafránkovou loučili v Praze v kostele na Spořilově. Šafránková však pocházela ze Šlapanic, proto se zádušní mše konala právě tam. Šafránková si taky přála být uložena v rodinném hrobě. Na náhrobku už je kromě jejího rodného příjmení také to vyvdané - Abrhámová. Lidé herečce na rozloučenou zazpívali píseň Blíž k tobě, Bože můj. Zazněla také melodie z filmu Tři oříšky pro Popelku - a na úplný konec potlesk.

Témata: Libuše Šafránková