Bára Basiková vzpomínala na Hrabala: Bůh i démon!

Bára Basiková 2

Autor: stars24.cz, ČTK

26. června 2021 21:51

V chatové osadě Kersko na Nymbursku, proslavené v knihách Bohumila Hrabala, se dnes sešly stovky příznivců spisovatele na tradiční akci Hrabalovo Kersko. Pořadatelé pro ně přichystali bohatý program, v němž nechyběla vyprávění zajímavých hostů.

O svou vzpomínku na Hrabala se s návštěvníky Lesního ateliéru Kuba podělila například zpěvačka Bára Basiková, která v Kersku poprvé od pandemie zpívala před větším publikem. ČTK řekla, že Hrabal byl pro ni bůh i démon a měl neuvěřitelný dar pozorovat a vyprávět. Dodnes je mu vděčná za to, že jí pomohl s vydáním knihy Rozhovory s útěkem, kterou napsala jako devatenáctiletá.

"Měla jsem před ním samozřejmě obrovský respekt, úctu, byl to pro mě bůh a démon. Pro mě bylo fascinující už jenom to, že jsem mohla vedle něj někde sedět a poslouchat jeho vyprávění. Kdo to nezažil, tak vůbec netuší, jakou měl kolem sebe obrovskou auru, jak byl magický a přitom vlastně obyčejný lidský. Měl neuvěřitelný dar, pozorovat, popisovat, vyprávět," řekla Basiková ČTK.

Zpěvačka zkoušela psát už jako malá a hrozně ji to bavilo. V 19 letech se rozhodla napsat román, který si tehdy přečetlo pár dobrých přátel. Jeden z nich byl knihou nadšený a prohlásil, že si ji musí přečíst Hrabal, což se i stalo. "Za pár měsíců přišel nádherný dopis, v němž mi pan Hrabal vysekl neskutečnou poklonu a pochvalu a na základě toho jsme se i osobně seznámili a on se hodně zasloužil o to, aby ta knížka vyšla," zavzpomínala Basiková.

V dalších letech u ní převážila pěvecká profese a rodina, a tak se psaní knížek již nevěnovala. Během pandemie se ale k psaní opět vrátila a na přelomu podzimu a zimy by jí měla vyjít nová kniha Když skočíš, já taky, v níž reflektuje nynější dobu.

Na Hrabala zavzpomínal také publicista Jan Řehounek, který představil svou knihu Světlezelené chvilky s Hrabalem. V rozhovoru pro ČTK si vybavil, jak kdysi potkal Hrabala v Praze a chtěl mu říct o svém dojmu z představení Morytát o strýci Pepinovi. Spisovatel se omluvil, že spěchá na autobus, ale navrhl, že může jet s ním a mohou si povídat cestou. Sotva se však autobus rozjel, Hrabal se podle Řehounka zasnil a vůbec ho nevnímal. "Pan Hrabal měl najednou takový ten nepřítomný výraz, díval se z okna a já jsem věděl, že na něj nemá cenu mluvit," uvedl Řehounek. Když pak v Kersku vystoupili, Hrabal mu podal ruku a se zářivým úsměvem pravil: "To jsme si krásně popovídali."

Dvaadvacátý ročník Hrabalova Kerska začal dopolední vycházkou po místech, které měl Hrabal rád. Podle Řehounka se této části programu zúčastnilo 80 lidí. Další do Kerska mířili během dne, odpoledne Řehounek počet účastníků odhadl na 450. Kromě Basikové přijeli třeba herci Pavel Nový a Jitka Zelenohorská. Olga Menzelová převzala cenu Zlatý Cassius pro svého manžela, režiséra Jiřího Menzela, který loni v září zemřel. Setkání, jež se koná pravidelně předposlední květnovou sobotu, se v loňském roce kvůli pandemii neuskutečnilo a letos bylo ze stejného důvodu posunuto.

Témata: Bára Basiková Bohumil Hrabal