Jan Kačer a Nina Divíšková: Jak se seznámili?

Jan Kačer (Foto: Petr Novák, Wikipedie)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. června 2021 21:34

Manželka herce a režiséra Jana Kačera spolupracovala s různými divadelními scénami a bohatá je i její filmografie. Jak se ale Nina Divíšková se svým partnerem a později manželem seznámila?

Svého manžela a celoživotního partnera, herce Jana Kačera potkala Divíšková za studií na pražské DAMU v 50. letech. "Byla to noblesní osoba, až aristokratická. Mluvila hlubokým altem a byla z Moravy," vzpomínal Kačer na seznámení později. V ročníku se zformovali s více spolužáky jako kompaktní skupina a hned po škole - v roce 1959 - jich většina odešla do Ostravy.

Tam zanedlouho zaujali i pražské kritiky, a tak jim po několika sezonách nabídli angažmá ve vznikajícím Činoherním klubu, kde vytvořili první herecký soubor. "Nebylo kde bydlet, plat byl mizernej, repertoár vznikal za pochodu. Prvním byl Smočkův Piknik a Krejčíkův Penzion pro svobodné pány s (Vladimírem) Pucholtem a (Josefem) Abrhámem. Pak přišlo Stalo se v Zoo, Mandragora, Zločin a trest, Burke, Višňový sad, Revizor, Camusovi Spravedliví, Na koho to slovo padne...," vzpomínala Divíšková v jednom rozhovoru.

Kačer byl později opět povolán do Ostravy a Divíšková zatím v Praze postavila dům a vychovávala jejich tři dcery - Simonu, Kláru a Adélu. A vždy si šla neústupně za svým, vedena masarykovským heslem říkat pravdu. "Věrnost, čestnost a pravdomluvnost jsou vlastnosti, kterých si v životě vážím nejvíc," prohlásila jednou. Svého času v Londýně poskytla do novin rozhovor na téma nenávidím socialismus, Gustávu Husákovi zase poslala telegram, že nesouhlasí s jeho zvolením prezidentem.

Témata: Nina Divíšková Jan Kačer