Psal texty pro Karla Gotta i Lucii Bílou! Kdo je Lou Fanánek Hagen?

Lou Fanánek Hágen 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. června 2021 8:33

Ve známost vešel nejvíce jako lídr hudební skupiny Tři sestry, neboli "Souboru kreténů", jak se kapela sama nazývá. Kromě toho ale zpěvák známý pod uměleckým jménem Lou Fanánek Hagen, který 18. června oslavil pětapadesátiny, píše knihy i texty pro hvězdy tuzemské hudební scény nebo se angažuje v muzikálech.

Umělecký pseudonym vznikl podle Fanánka kombinací tří jmen. Lou převzal od amerického zpěváka Reeda, Fanánek mu říkala babička a Hagen si vypůjčil od novovlnné německé zpěvačky Niny. Se skupinou Tři sestry zpívá od roku 1985. "Naši kariéru odstartoval zpěvák Karel Hála, kterej seděl v komisi pro lidový hudebníky a váhajícím komisařům řekl, že jsme docela dobrý," vzpomínal Fanánek na začátky skupiny.

Ze studentsko-hospodské kapely se časem vyklubala jedna z nejznámějších českých skupin, jejíž songy jako Život je takovej, Sovy v Mazutu, Na Kovárně to je nářez, Zelená a další časem zlidověly. Dodnes jedna z nejuznávanějších desek byla hned ta první - Na Kovárně to je nážez (1990). Další desky Fanánek vydal se svojí skupinou Hagen Baden, s níž zpíval mimo jiné o tom, že Průša je úchyl. V roce 2008 nahrál sólové album Jevany s muzikanty z kapely České srdce. Zatím poslední album nazvané Sex drógy rokenról skupina vydala letos. Z původní sestavy je dodnes ve skupině kapelník Ing. Magor a Hagen.

Tři sestry sice mají oprávněnou pověst hospodské kapely, ale přesto se její členové nevyhýbají sportovním aktivitám. Oštěpařce Barboře Špotákové, která na olympiádě v Pekingu vybojovala zlatou medaili, skupina také například složila písničku Čtvrtá sestra.

Fanánkův tvůrčí rozmach je široký. Napsal texty pro Karla Gotta, Lucii Bílou, duo Těžkej Pokondr, Kamila Střihavku, další tuzemské hudební hvězdy a muzikálová představení, například Kleopatra a Tři mušketýři. Rovněž otextoval desku Šmoulů. V roce 2009 byl uveden do Beatové síně slávy Rádia Beat. Je autorem několika knih. Letos provedl diváky dokumentem o Michalu Davidovi, se kterým ho pojí dlouhodobá umělecká spolupráce na písních a muzikálech, ale také hudební a ideový antagonismus "pankáče a popíkáře" z dob předrevolučních.

Lou Fanánek Hagen se narodil jako František Moravec 18. června 1966. "Byl jsem vymetač večírků, ale jen do té doby, než mě doma zase uklidnili. Když mi došly peníze, musel jsem sekat latinu," vzpomínal na své mládí vystudovaný stavař, který se ale této profesi nikdy nevěnoval.

Když mu bylo dvacet, měl vážný úraz. Na pražském nádraží Veleslavín spadl pod jedoucí vlak a přišel o nohu. Od té doby má protézu. V roce 2005 vstoupil do Svazu handicapovaných sportovců. Na mezinárodní soutěži v naturální kulturistice mužů a fitness žen pod názvem Redot natural cup 2006 v Karlových Varech předvedl o rok později, že dokáže desetkrát za sebou vzepřít vleže na lavici stokilovou činku. Z původně plánované účasti na paralympiádě v Pekingu ale nakonec sešlo.

Je také velkým fandou motorek a v roce 2010 se s týmem nadšených motorkářů, mezi něž patřil herec a zpěvák Václav Noid Bárta, herec, moderátor a televizní kuchař Martin Zounar nebo zkušený cestovatel Tomáš Kocanda, vydal na dobrodružnou cestu napříč Marokem.

Byl dvakrát ženatý. Má pět dětí, z toho čtyři z prvního manželství.

Témata: Lou Fanánek Hágen Karel Gott Lucie Bílá