Libuše Šafránková: Takhle na ni vzpomíná Zaorálek!

Lubomír Zaorálek

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. června 2021 18:59

Libuše Šafránková byla herečkou, která se nikdy nesnažila být celebritou a své herectví předřazovala před všechno ostatní. Hrála křehké ženy, ale vyzařovala z ní zvláštní síla. "Je to najednou smutný den nejen pro filmové diváky," uvedl dnes v reakci na úmrtí oblíbené české herečky ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Připomněl, že od jisté chvíle, možná od její role ve filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku, ji lidé přijali za svou a vyhlíželi každou její další roli.

"Libuše Šafránková byla také velkou divadelní herečkou - rád bych připomněl její působení ve skvělém Krejčově Divadle za branou, které bylo v roce 1972 pod nátlakem zrušeno. Ano, vždy mi připadalo, že je v ní přítomno něco silného a statečného a také potřeba jít si vlastní cestou. Díky za vše, co nám rozdala...," uvedl Zaorálek.

Libuše Šafránková zemřela ve věku 68 let. Oblíbená herečka se zřejmě nejvíce proslavila titulní rolí z filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku, mnozí také mají v paměti její Barunku v televizním přepisu Babičky Boženy Němcové z počátku 70. let. Hrála v mnoha dalších pohádkách princezny, známé jsou ale také její další role půvabných mladých žen i starostlivých maminek. Byla dlouholetou členkou pražského Činoherního klubu.

Témata: Lubomír Zaorálek Libuše Šafránková