Praha je jedním z nejzelenějších měst na světě. Svou troškou do mlýna k tomu přispívá i jeden z nejnavštěvovanějších parků rozkládajících se přímo u Pražského hradu – Petřín. Malebná zákoutí, dechberoucí výhledy, architektonické atrakce a nejnověji také lahodná gastronomická zastávka – foodtruck La Porchetta di Simone. Svůj petřínský debut začal ve velkém stylu – na otvíračce si přiťukly matka s dcerou – Iva Janžurová se Sabinou Remundovou – které slaví narozeniny v květnu den po sobě.
Co je lepší doplněk příjemné procházky po Petříně, než dobré jídlo a pití? Pomyslnou díru na trhu nyní vyplnil foodtruck La Porcheta di Simone, který zaparkoval ve vchodu do malostranského Sokola. „Máme za sebou rok provozu na akcích po Praze a nyní nám Česká obec sokolská nabídla usadit se u jejich petřínské sokolovny. Jsem Malostraňák a krájet svoji La Porchettu přímo tady, v nejhezčí části města, byl dlouhou dobu sen, který se mi konečně splnil. Stojím pod platanem u spodní stanice lanovky na Petřín, z auta koukám na gotické věže katedrály a servíruji drinky a porchettu náhodným kolemjdoucím i těm, kteří se za námi vracejí,“ vypráví o svém splněném snu majitel a šéfkuchař Šimon Petrucha.
Vepřová delikatesa, kterou Petrucha servíruje ze svého náklaďáčku, má v Itálii dlouhou tradici. Příprava porchetty je pracná a zdlouhavá, obzvláště pokud ji připravujete podle původní receptury z celého selete. Proto si většina Italů dopřává porchettu jen o svátcích a oslavách. V Římě a okolí, odkud prý porchetta pochází, můžete potkat dodávky, ze kterých prodávají tuhle vepřovou delikatesu tzv. porchettari. Jestliže se necítíte na cestu do Říma, protáhněte nohy a navštivte alespoň prvního a dost možná jediného porchettariho v Praze, Šimona Petruchu, v jeho foodtrucku pod petřínským vrchem.
Deficit volného pohybu si návštěvou otvíračky kompenzuje i herečka Sabina Remundová. Na opening dorazila s maminkou, herečkou Ivou Janžurovou a dětmi Adinou a Vincentem. „Neměli jsme letos čas na přípravu a plánování oslav maminky ani mých, protože jsme těsně před našimi narozeninami ukončili zkoušení v divadle Kalich neveřejnou premiérou. Snad už brzy budeme moct divákům předvést naší novou komedii „Pusťte mě ven!“. Přestože nápad uspořádat tak trochu piknikovou oslavu na Petříně vznikl na poslední chvíli, jsem za něj moc ráda. Ať žije Petřín a na zdraví všem,“ září optimismem jedna z oslavenkyň Sabina Remundová.
Stačí vzít deku a o zbytek piknikového zážitku se postará foodtruck, v jehož nabídce najdete nejen originální sendvič s tradiční italskou porchettou, ale i alkoholické a nealkoholické nápoje, výbornou italskou kávu a něco sladkého na zub.
Z nového petřínského přírůstku byla nadšená i jedna ze zúčastněných osobností, Iva Frühlingová. „Petřín je naše malá pražská Eiffelovka. Když se řekne Petřín, představím si hlavně lanovku a sady pod Petřínem. Moc ráda bych sem vzala i syna s manželem. Teď už vím, že nemusím nic připravovat doma, protože se tu o nás postarají,“ plánuje příští rodinnou návštěvu půvabná zpěvačka. Jak ale podotknul kubánský módní návrhář Osmany Laffita, foodtruck s porchettou nemusí být jen cílem, ale i zastávkou. „Je to v centru města. Když večer někam jdete, porchetta je ideální svačina. Zastavíte se tady, dáte si sendvič a skleničku prosecca a pokračujete dál,“ vysvětluje Osmany Laffita, který foodtruck pamatuje ještě z dob, kdy stál v Riegerových sadech.
Vítanou atrakcí je občerstvení i podle herečky Veroniky Freimanové, která pod Petřínem dlouho bydlela. „Italskou kuchyni mám moc ráda, je v ní pořád co objevovat. Porchettu ochutnávám poprvé, ale už chápu, proč je tak populární. Škoda, že tu nebyla už tenkrát, když sem děti chodily do školy. Asi s kamarádkami budeme muset obnovit tradici petřínských pikniků,“ směje se herečka. Ta asi měla na pikniky větší štěstí než David Kraus. „Petřín je jedno z nejhezčích míst, kde se dá v Praze piknik udělat. Vždycky když jsem se sem ale vydal, bylo tu narváno,“ stěžuje si zpěvák. „Italskou kuchyni mám ale rád, dává prostor vyniknout chuti kvalitních surovin. Asi těm piknikům dám ještě šanci,“ plánuje David Kraus, kterému porchetta očividně zachutnala.
„Jídelní vůz“ La Porchetta di Simone je zajímavý sám o sobě. Jde o model Citroënu HY, drobný nákladní automobil v červené barvě, ze kterého se sendviče vydávají jedna radost. Objednat si je můžete od páté hodiny odpolední, kdy se čerstvě upečená porchetta porcuje. „Nabídka je proměnlivá během dne. Od brzkých ranních hodin krájíme citronovou bábovku a vaříme kávu, přes horké poledne nabízíme olivy ke skleničkám prosecca a Aperolu. Hlavním hřebem dne je porcování porchetty, servírované v kváskovém chlebu z lokální pekárny, česnekovým nebo bazalkovým dressingem, polníčkem a sladkými rajčaty. Receptura je stará 120 let a svěřili mi ji mí italští přátelé z Lago di Como, kde jsem tuhle delikatesu také poprvé ochutnal. Roláda ze selátek provoněná anýzovými semeny a pepřem je vážně návyková záležitost,“ směje se Šimon Petrucha, který ve svém foodtrucku hostil oslavenkyně Ivu Janžurovou a Sabinu Remundovou i s všechny ostatní zúčastněné.
Témata: Iva Janžurová Sabina Remundová Veronika Freimanová Iva Frühlingová David Kraus