Tomáš Klus oslaví pětatřicetiny! Co jste o něm nevěděli?

Tomáš Klus 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. května 2021 21:14

Písničkář Tomáš Klus, který se narodil 15. května 1986, patří ke komerčně úspěšným umělcům. Bývalý moderní pětibojař se již přes dekádu pohybuje ve vrchních patrech české populární hudby a svoji tvorbu neomezuje hudebními žánry. Ve svých textech se často vyjadřuje ke společenské a politické situaci v zemi a také aktivně podporuje nejrůznější ekologické aktivity.

Třinecký rodák Klus byl v mládí úspěšným sportovcem. V roce 2002 získal zlatou medaili v moderním pětiboji družstev na dorosteneckém mistrovství Evropy. Kvůli sportu, kterému se věnoval do osmnácti let, přesídlil do Prahy, kde absolvoval činoherní herectví na DAMU.

V roce 2007 vyhrál s písní Dopis pěveckou soutěž Czechtalent ve Zlíně. O rok později mu firma Sony BMG vydala první album Cesta do záhu(d)by, obsahující hity jako Nina nebo Pocity. Tentýž rok napsal a nahrál hudbu pro film Anglické jahody a s kytaristou Jiřím Kučerovským vystupoval jako předskokan skupiny Chinaski na jejich turné.

V roce 2009 vydal album Hlavní uzávěr splínu. O dva roky později odvysílala Česká televize benefiční koncert Klus pro Kuře, kde vystoupil jako moderátor i jako jeden z interpretů. V září 2011 vydal další album Racek a podnikl beznadějně vyprodané turné. Následující rok porazil v anketě Český slavík Karla Gotta, později se rozhodl anketu bojkotovat kvůli údajné cenzuře kontroverzního rappera Martina Pohla vystupujícího pod jménem Řezník. Své fanoušky Klus požádal, aby mu do ankety hlasy neposílali. Přesto dvakrát skončil v kategorii zpěváků na druhém místě, ceremoniálu se však nezúčastnil.

Klusova další deska Proměnamě se stala nejprodávanějším albem roku 2014. Klus dlouhodobě vystupuje s doprovodnou kapelou Cílová skupina, ale spolupracoval také s Janáčkovou filharmonií Ostrava, s níž v roce 2019 vydal album Klusymfonie. V letošním roce plánuje vydat dvě desky - první politicky motivovaná s názvem Čau Česku již vyšla v dubnu, druhá, na které právě pracuje, bude osobněji laděná.

Ztvárnil také několik filmových rolí, zahrál si například prince Jakuba ve vánoční pohádce Tajemství staré bambitky, jejíž pokračování se právě natáčí. Diváci ho mohli vidět i v pohádce Tři bratři Jana Svěráka či ve filmu Šejdrem a seriálech Hop nebo trop či Na vodě.

Klus se již delší dobu vyjadřuje k dění ve společnosti. Zúčastnil se několika demonstrací proti premiéru Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice a vystoupil i na zřejmě největší demonstrací od roku 1989 na pražské Letné, kterou organizoval spolek Milion chvilek. Písničkář uvedl, že nebude hrát a vystupovat tam, kde organizátoři využijí peníze od premiéra Babiše, protože je podle jeho názoru "pro tuto společnost nebezpečný". Bojkot se týká i médií společnosti Mafra, kterou Babiš dříve vlastnil a poté převedl do svěřenského fondu.

Loni se Klus vyslovil pro přijetí dětských uprchlíků z řeckých táborů. Angažoval se i v kampani Měsíc v kleci na podporu zákazu klecových chovů slepic.

Klus je od roku 2013 ženatý, s manželkou Tamarou má dcery Josefínu a Jenovéfu a syna Alfréda. V současné době žije v Mníšku pod Brdy.

Témata: Tomáš Klus