Karel Šíp prozradil, proč zemřel Jiří Schelinger!

Jiří Schelinger 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. května 2021 14:02 | Aktualizováno: 10. května 2021 22:05

V dubnu roku 1981 se v novinách objevila tragická zpráva. Zemřel zpěvák Jiří Schelinger. O tom, proč ukončil svůj život skokem do Dunaje, se spekuluje dodnes. Karel Šíp ale tvrdí, že důvod zná.

"Vím to úplně přesně, protože mi to vyprávěla osoba, která s ním byla na tom mostě v Bratislavě, když do toho Dunaje skočil," tvrdí podle Sedmičky známý moderátor.

Údajně to nebylo z jeho hlavy. "Vyhecoval ho nějaký mladý kluk z Bratislavy, že frajer se pozná ne podle toho, že zpívá Což takhle dát si špenát, ale podle toho, že skočí z toho mostu. To byl duben, rozvodněný Dunaj," popsal Šíp v pořadu Víkend.

"Kluk se svlékl do trenýrek a skočil. Jirka měl kožich a kožené boty. Té holce dal doklady, občanku, klíče a řekl jí: 'Tady to máš, já tam skočím, ale na břehu už na mě počkej s taxíkem, někde tam vyplavu.' Skočil v kožichu a už nevyplaval," popisuje dále Šíp.

Zpěvák a skladatel, který zemřel ve věku pouhých 30 let, za sebou stihl zanechat nesmazatelnou stopu. Jeho písně jako René, já a Rudolf, Dráty pletací, Švihák lázeňský, ale i Léto s tebou či Jsem prý blázen jen se z rádií linou dodnes.

V hudební branži zazářil vyučený instalatér, narozený 6. března 1951 v Bousově na Chrudimsku, jako kometa. Nejdřív s barovými kapelami pokoušel blues a soul, k čemuž měl - díky zastřenému hlasu - skvělé dispozice.

S příchodem do skupiny Faraon Karla Šípa začal nahrávat první singly. Druhý vydaný singl už obsahoval baladu Holubí dům, záhy ale přišla nabídka od Františka "Ringa" Čecha a začalo období největší Schelingerovy slávy, které ale záhy ukončila předčasná smrt.

Osudného 13. dubna 1981 natáčel Schelinger v bratislavské televizi a potom v hotelu popíjel podle slov své druhé ženy Jitky "s typickou muzikantskou liduškou a pověstným dunajským skokanem". A ten prý zpěváka nakonec vyzval, aby si šli společně skočit z mostu. Schelinger ale nevyplaval. Jeho tělo se našlo až po měsíci u osady Bodíky, nebylo ale nikdy identifikováno, což poskytlo živnou půdu řadě všemožných výkladů.

Témata: Karel Šíp Jiří Schelinger