Nohavica a Kozub se poperou o Ceny Jantar!

Štěpán Kozub

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. dubna 2021 20:23

Písničkář Jaromír Nohavica a zpívající herec Štěpán Kozub mají dvě nominace na Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar. Skleněnou sošku ozdobenou jantarem mohou získat v kategoriích píseň a interpret roku.

Slavnostní vyhlášení se bude konat v polovině roku podle v té době platných protiepidemických opatření. Přesný termín pořadatelé ještě nezveřejnili. Ve hře je galavečer s diváky či on-line verze. ČTK to dnes za pořadatele řekl Aleš Honus.

"V kategorii Píseň roku odborná porota nominovala písně Prásknu bičem Jiřího Krhuta a Štěpána Kozuba, Septemper Maria Šeparoviče & Bandu a do třetice skladbu Emil P. Jaromíra Nohavici," uvedl Honus. Nohavica za album Máma mi dala na krk klíč a Kozub za album Prásknu bičem mohou bodovat i v kategorii interpret roku. Zde je doplnil za nahrávku Jedenáct podob lásky Marian Friedl.

Pokud by Nohavica nebo Kozub uspěli v obou kategoriích, dosavadní rekord cen nepřekonají. V roce 2017 totiž David Stypka proměnil hned tři nominace. Zvítězil v kategorii Interpret roku, získal cenu za Píseň roku (skladba Dobré ráno, milá) a spolu se svou kapelou Bandjeez vyhrál i kategorii Kapela roku.

Dnes pořadatelé zveřejnili nominace i v kategorii Kapela roku. Nominaci získaly skupiny Behind The Door, Ensemble Flair a Tara Fuki. V kategorii Interpretka roku byly nominovány Pavla Gajdošíková za album InVerze, Lenka Szabó Hrůzová za album Podivín Svět a za album Hrdinům naší doby Vladivojna La Chia.

Ceny Jantar, které organizuje společnost ProJantar se budou letos předávat počtvrté. Určeny jsou pro umělce spojené úzce s Moravskoslezským krajem. Udělují se v 16 kategoriích v oblasti divadla, literatury, výtvarného umění a hudby. "Kulturní dění epidemie koronaviru zasáhla výrazně. Zda budeme udělovat ceny ve všech kategoriích, záleží nyní na odborných porotách. Pokud se shodnou, že v určitém oboru není dostatek umělců pro nominaci, cenu vynecháme a udělíme ji v příštím roce," uvedl Honus. Dodal, že jasno v tom bude do konce dubna. Do té doby pořadatelé zveřejní i termín galavečera, na kterém budou sošky rozdány.

Kromě hlavních kategorií pořadatele každoročně oceňují i umělce za celoživotní přínos. Hvězdy se jmény laureátů jsou pak umístěny na schodišti vysoké pece Bold Tower v Dolních Vítkovicích. Ocenění získali zpěvačka Marie Rottrová, fotograf Jindřich Štreit, výtvarník Eduard Ovčáček a skladatel Michal Báchorek.

Témata: Štěpán Kozub Jaromír Nohavica