Pavel Kříž oslaví šedesátiny: Připomeňte si jeho velké úspěchy!

Pavel Kříž 3

Autor: stars24.cz, ČTK

17. dubna 2021 21:55

Herec Pavel Kříž, který 18. dubna oslaví šedesátiny, se stal populárním zejména díky postavě sympatického gymnazisty, později studenta a lékaře Štěpána Šafránka v "básnických" komediích režiséra Dušana Kleina. Z mysli českých diváků nesešel ani po emigraci do Kanady v 80. letech. Po návratu se s ním opět mohou fanoušci setkávat na divadelních prknech i ve filmu.

Brněnský rodák byl členem dětského sboru Divadla na provázku, vystudoval fotografii a herectví se věnoval v amatérských divadelních souborech. Proslavil se v roce 1982 ve filmu Jak svět přichází o básníky a ve dvou pokračování "básníků". Hrál ale třeba i v pohádce O statečném kováři.

V emigraci v Kanadě se začal věnovat medicíně a po úspěšném studiu psychoterapie na univerzitě ve Vancouveru začal pracovat v domech pro seniory. V zámoří se seznámil i se svojí životní partnerkou, filmovou animátorkou Bonnie. Poté, co ovdověl, se znovu oženil s podnikatelkou Jolanou Kijonkovou.

V roce 1993 hrál ve čtvrtém díle "básníků", Konec básníků v Čechách, na který navázal v roce 2004 film Jak básníci neztrácejí naději a v roce 2016 Jak básníci čekají na zázrak. Na svém kontě má téměř stovku rolí ve filmech včetně televizních, mimo jiné si zahrál i po boku hvězdného Toma Cruise ve snímku Mission: Impossible - Ghost Protocol. V poslední době hrál třeba ve filmech Pražské orgie a Nabarvené ptáče. Často se objevuje také v televizních seriálech.

Někdejší člen činohry Národního divadla se věnuje rovněž dabingu a v roce 2010 účinkoval v taneční televizní soutěži StarDance ...když hvězdy tančí, kterou společně s tanečnicí Alicí Stodůlkovou vyhrál.

Témata: Pavel Kříž