Útok na Zemana i Čechy? Známý herec se s nikým nepáral!

Miloš Zeman 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. dubna 2018 19:55

Herec Bohumil Klepl přiznává, že mu vadí česká malost. Obdivuje prý naopak mladé lidi, kteří se nebojí ozvat a vyjít do ulic. Slova chvály ale rozhodně nemá pro českého prezidenta Miloše Zemana.

„Asi se tvářím, jako když jsem Ježíš Kristus nebo ten vyvolený, což nejsem. Jsem jeden z miliard občanů této zeměkoule. A tím, že dost cestuju a zcestoval jsem prakticky všechno, je mi s prominutím špatně z české malosti. Z české zvláštní malosti, která se tady rozpíná a rozkřikuje. A nevím, co mají lidé strach, že se ještě stane,“ uvedl Klepl v pořadu Českého rozhlasu Osobnosti Plus.

Poukazuje na to, že když člověk pojede tisíc kilometrů dál, pochopí, co se děje skutečně špatně. „A z toho mám někdy běsy. Ale ne ty, že bych to měl všechno zachraňovat. Jenom si říkám, že je to fakt všechno zbytečné. A strašně obdivuji a jsem rád – a to neříkám jako frázi, když vidím mladé lidi, kteří jdou do ulic a začnou tam něco provádět a říkat něco nahlas. My jsme také chodili, ale já už teď na to nemám,“ uvedl k nedávným demonstracím. 

Herec arménského původu narozený v Rusku také vysvětlil svůj vztah k aktuálnímu politickému dění. K politikům a činitelům podle svých slov přistupuje vždy jako herec. „V televizi si pokaždé vypínám zvuk a sleduji jenom jejich mimiku. Často tím odhalíte daleko víc, než vatu, kterou tam pán nebo paní říká. A hodně vám to o nich řekne,“ popisuje Klepl.

Přiznal také, že ho fascinuje především ředitel televize Barrandov Jaromír Soukup. „Tam se něco stalo. Něco psychiatrického. Způsob jeho donkichotství v tom rybníčku deseti milionu lidí mně připadá, jako „kterak kašpárek peklo polepšil“. U našeho pana prezidenta si říkám: buď džentlmen, Bobe, o starých, nemocných lidech se nemluví,“ říká Klepl.

Klepl, který měl arménskou matku a otce českého diplomata v Moskvě, prožil část života v Moskvě. Dodnes mluví plynně rusky, dokonce ho v rukou držel Leonid Iljič Brežněv. A přestože má na dětství příjemné vzpomínky, vrátit by se tam nechtěl. „Mám plné zuby té jejich široké duše. Široké duše, velkých gest, velkých plánů, velkého fanatismu, velkého dogmatismu a velké fašizující urputnosti,“ přiznává.

Dodává, že díky tomu ale rozumím ruské nátuře. „Putin, to je neobvyklé zvíře. To, co dělá, nemůže dělat každý. Je člověkem, který má v sobě nějaký shakespearovský dar v něčem, co málokdo z nás má," tvrdí. Okomentoval také Putinovu zkamenělou mimiku. „Podívejte se na Žirinovskeho, to je ukřičený blázen. Putin, ten nehne ani brvou,“ dodal Klepl.

Témata: Bohumil Klepl Miloš Zeman