Jiří Schelinger (†30) před 40 lety tragicky zahynul: Skočil do vody a už nevyplaval!

Jiří Schelinger

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

12. dubna 2021 20:20

Skok z bratislavského mostu do Dunaje ukončil před 40 lety, 13. dubna 1981, životní dráhu bigbeatové legendy Jiřího Schelingera. Zpěvák a skladatel, který zemřel ve věku pouhých 30 let, za sebou stihl zanechat nesmazatelnou stopu. Jeho písně jako René, já a Rudolf, Dráty pletací, Švihák lázeňský, ale i Léto s tebou či Jsem prý blázen jen se z rádií linou dodnes.

Schelinger, blonďák se smyslně chraplavým hlasem, se dokázal uplatnit v jakémkoli žánru včetně středního proudu, blues nebo swingu. Stál i u zrodu české hardrockové scény a mnohé příznivce folku oslovil jeho nejznámější hit Holubí dům. Za svou kariéru nazpíval přes 180 písní.

V hudební branži zazářil vyučený instalatér, narozený 6. března 1951 v Bousově na Chrudimsku, jako kometa. Nejdřív s barovými kapelami pokoušel blues a soul, k čemuž měl - díky zastřenému hlasu - skvělé dispozice. S příchodem do skupiny Faraon Karla Šípa začal nahrávat první singly. Druhý vydaný singl už obsahoval baladu Holubí dům, záhy ale přišla nabídka od Františka "Ringa" Čecha a začalo období největší Schelingerovy slávy, které ale záhy ukončila předčasná smrt.

Osudného 13. dubna 1981 natáčel Schelinger v bratislavské televizi a potom v hotelu popíjel podle slov své druhé ženy Jitky "s typickou muzikantskou liduškou a pověstným dunajským skokanem".

A ten prý zpěváka nakonec vyzval, aby si šli společně skočit z mostu. Schelinger ale nevyplaval. Jeho tělo se našlo až po měsíci u osady Bodíky, nebylo ale nikdy identifikováno, což poskytlo živnou půdu řadě všemožných výkladů.

Témata: Jiří Schelinger