Ondřej Brzobohatý našel LÉK na pandemii!

Ondřej Brzobohatý 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. března 2021 17:46

Skladatel a zpěvák Ondřej Gregor Brzobohatý vytvořil jako lék proti pandemii společenskou stolní hru s názvem Covid-19: Jsme v tom spolu, ksakru! Hráči se v ní mohou stát prezidentem USA, rumunskou zdravotní sestřičkou, čínským kadeřníkem nebo maďarskou uklízečkou.

Smyslem hry je prokličkovat pandemií k vítězství, kterým je poražení covidu-19. "Hra si neklade za cíl bagatelizovat dopady pandemie, či zesměšňovat vládní nařízení. Chce především odlehčit současnou situaci formou nadsázky, humoru a naděje, že je možné virus porazit," sdělila spoluautorka hry Nikol Klevcovová.

Hru stejně jako soubor bankovek herní měny Korony ilustroval Přemek Ponáhlý. Graficky celý projekt zpracoval Jan Moucha, který je mimo jiné autorem vizuálního stylu nadcházejícího Sčítání lidu, domů a bytů 2021. Principem hry, která by se měla objevit na trhu na přelomu dubna a května, je koupě podílů farmaceutických firem na výrobu vakcín. Těmi jsou třeba česká firma s vakcínou Notoris, švédská firma s vakcínou Ikeüm nebo japonská firma s vakcínou Natotata.

"Už mnohé studie potvrdily, že smích posiluje imunitu, a čím víc se něčemu dokážu zasmát, tím menší to nade mnou má moc. Naše desková hra je tu pro všechny, kteří chtějí nad koronavirem psychicky zvítězit," uvedl Brzobohatý.Část výtěžku z prodeje hry poputuje na Nadaci Krása Pomoci, která se dlouhodobě věnuje pomoci seniorům.

"Všem nám chybí společenské kontakty, seniorům, kteří jsou zavření sami doma nebo v institucích obzvlášť. Společenská hra může rodinám pomoci zvládnout období izolace a zároveň nám všem připomíná, že tohle období skončí a že "coviďáka" porazíme nejen v rámci hry, ale i ve skutečném životě," podotkla ředitelka nadace Soňa Morawitzová.

Témata: Ondřej Brzobohatý