Jakub Prachař zuří kvůli Slavii: To je za hranou neúcty, srabství a zbabělosti!

Jakub Prachař s tátou Davidem na Slavii

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

19. března 2021 15:45

Herec a moderátor Jakub Prachař patří k velkým slávistickým fanouškům. I proto ho naprosto vytočil zápas ve Skotsku a dění kolem něj. A své roztrpčení si nenechal pro sebe!

Jakub Prachař si jako věrný fanoušek fotbalové Slávie nenechal ujít čtvrteční utkání Evropské ligy, ve kterém český tým zavítal na půdu skotského klubu Glasgow Rangers. Vítězství 2:0 ho samozřejmě velmi potěšilo! „Slova jsou zbytečná,“ napsal na instagramu k videu zachycujícímu oslavy Slávistů.

Jenže nakonec se Prachař přece jen rozhodl k utkání říct víc. Víc než výsledky se totiž dnes řeší agresivita a údajné rasistické poznámky jednoho z českých hráčů.

A právě k tomu se herec a moderátor měl potřebu se vyjádřit. „Včerejší zápas mezi Slavii a Rangers nebyl jen o fotbale. Už se stalo nemilou tradicí, že jsme stále bráni jako škodná z východní Evropy, se kterou se nakládá všelijak. Důkazem toho jsou letošní zářezy v evropských pohárech, jak proti Slavii, tak proti Spartě. Na to, že rozhodčí v Evropě neměří úplně stejně, jsme si letos snad už trochu zvykli. To, co se stalo včera, je toho myslím dobrým důkazem,“ je přesvědčen Prachař.

Izraelský sudí podle něj od začátku povolil Skotům hrát velmi tvrdě, což bylo v mnoha případech za hranou. „Faul na Ondřeje Koláře se v civilním světě jmenuje těžké ublížení na zdraví a existuje i možnost jít na chvíli do vězení. Když už to tedy jinak nešlo, začaly se dávat červené karty a frustrace chlapců, kteří úplně nevědí jaké je to prohrávat narůstala,“ poukázal s odkazem na tvrdý zákrok na slávistického brankaře.

Okomentoval také údajný rasistický slovní útok jednoho ze slávistů vůči soupeři. „Ondřej Kúdela asi opravdu něco řekl, ale není ani vizuální, ani zvukový usvědčující materiál a tedy by mělo nastoupit něco, čemu se říká presumpce neviny. Tedy jsem vinen, až když jsem důkazy usvědčen. I když v otázkách rasových a genderových v této době korektní i tento lety prověřený precedens může zmizet,“ varuje Jakub Prachař. Sám Kúdela později přiznal, že jednomu z protivníků řekl sprostá slova, popřel ale, že by se jednalo o rasistickou poznámku.

Nelíbí se mu ani, jak se ve Skotsku zachovali k pražskému mužstvu po zápase. „Nevpustit hráče 30 minut do kabin a pak je ještě fyzicky napadnout je snad úplná tečka, nad frustrací mladých rozmazlených chlapců v čele s člověkem, kterého jsem měl touhu si vážit,“ okomentoval napadení a zranění již zmíněného Kúdely, ke kterému došlo po odchodu z hřiště. Útoku měl přitom přihlížet i trenér Rangers a bývalý hráč Steven Gerrard.

„Prohrát zápas s fotbalově lepšími chlapci z východu, neunést prohru, neomluvit se za zákeřnou, až život ohrožující hru a ještě se prezentovat jako oběť je za hranou neúcty, srabství a zbabělosti. S úctou ke sportu a fotbalu zvláště,“ vzkázal Prachař. „Ondro, hodně zdraví. U nás se hraje dobrý a nezbabělý fotbal a bylo by dobré, aby se s námi v Evropě tak i zacházelo,“ dodal herec.

Témata: Jakub Prachař sk slavia praha Fotbal rasismus