Lou Fanánek Hagen a Michal David? Tohle spolu chystají!

Lou Fanánek Hágen 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. března 2021 19:15

Dokumentem ostravského studia České televize "Michal David - žít tak, jak se má" provede diváky jeho kolega Lou Fanánek Hagen. ČT odvysílá dokument Jindřicha Procházky 20. března na programu ČT1. ČTK to dnes řekla mluvčí ostravského studia Taťána Reková.

Dokument vznikal v roce 2020, v roce Davidových šedesátých narozenin. "Plány na velkolepou oslavu jubilea na vyprodaných koncertech v pražské O2 aréně však musel kvůli koronavirové pandemii zpěvák odložit. Bilancujícího umělce se podařilo zachytit například při práci v Divadle Broadway či na jednom z jeho mála povolených letních open air koncertů. Tvůrce dokumentu nechal zpěvák nahlédnout také do svého soukromí," řekla Reková.

Role průvodce příběhem Michala Davida se ujal textař a hudebník Lou Fanánek Hagen, jehož se slavným kolegou pojí dlouhodobá umělecká spolupráce na písních a muzikálech, ale také hudební a ideový antagonismus "pankáče a popíkáře" z dob předrevolučních.

Michal David, pravým jménem Vladimír Štancl, vyrůstal v pražské Krči sám s matkou kabaretní tanečnicí a bez otce emigranta. Hudební talent v něm v jeho osmi letech objevila matka představená v klášterní škole poblíž Milána, kde malý Vladimír strávil dva roky během matčina uměleckého turné po Itálii. Po návratu do Československa dostali Štanclovi od příbuzných darem klavír. V pubertě hrál v jazzových a rockových kapelách a na konzervatoři kromě hry na piano studoval skladbu.

David pochází z cirkusové rodiny Kludských. V roce 1976 získal na Pražských jazzových dnech titul hudebník roku. Až poté se po vítězství na festivalu Intertalent s písní Nenapovídej stal jedním z popových hudebních idolů tehdejší mládeže.

Následovala éra popové hvězdy v 80. letech. Po ní přišla pro Michala Davida coby symbolu normalizační zábavy dekáda mediálního útlumu. V roce 1998 se odehrál jeho comeback spojený s triumfem hokejistů v Naganu, kdy spolu s mnohatisícovým davem vítal na Staroměstském náměstí vítězné hokejisty písní nazvanou Správnej tým složenou přímo pro tuto příležitost. Od té doby se opět těší přízni svých fanoušků. V posledních dvaceti letech je také autorem úspěšných muzikálů.

Témata: Lou Fanánek Hágen Michal David