Známá herečka to natřela Zemanovi! Přišla reakce!

Eliška Balzerová 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. března 2021 19:56

Herečka Eliška Balzerová napsala vytýkavý dopis Miloši Zemanovi. Ohradila se v něm proti označení „snobská sebranka“, které prezident použil při kritice umělců, kteří se zúčastnili předávání filmových cen Český lev. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v reakci nad opis kritiku odmítl.

"Byla jsem také přítomná na slavnostním večeru mezi – vašimi slovy – ,snobskou sebrankou‘. S radostí a hrdá na práci kolegů jsem předávala hlavní cenu pro nejlepšího herce Ivanu Trojanovi za film Šarlatán. My, ve vašich očích šašci a klauni, jsme od nepaměti měli za úkol nastavovat mocným zrcadlo. Udělám to dnes i já," píše v dopise podle Novinek herečka.

"Prý vás pobouřila a k nevybíravému výroku přiměla fotografie kouřících kolegyň a kolegů bez roušek. Tak pro pořádek: bylo to místo mimo budovu, k tomuto účelu určené. A ruku na srdce – kolikrát jste vy kouřil na místech zcela nevhodných a dával jste si přinášet „popelníček“, kdykoli a kdekoli se Vám zlíbilo, i k nelibosti ostatních," dodala.

Vyzvala také Zemana, aby se všichni snažili těžkou dobu co nejdříve překonat. "Snažte se, prosím, i Vy nekazit nám svými hrubými komentáři, zlobou, a nenávistnými výroky, společenské ovzduší. Už tak se nám špatně dýchá," míní.

Na její dopis odpověděl Jiří Ovčáček na sociální síti. Uvedl, že prožíváme nesmírně složitý čas, který každého z nás staví před otázku, jak hovořit a jakým způsobem jednat. Je to podle něj zkouška, která není jednoduchá a žádá si mnohá sebezapření.

"V roce 2020 jsme si nemohli připomenout tradičním slavnostním ceremoniálem nejdůležitější státní svátek vlasti, 28. říjen. Ač Pražský hrad nabízel na tehdejší dobu mimořádná opatření s cílem uchránit zdraví účastníků, strhla se lavina sžíravé nenávisti, urážek a neuctivého jednání," napsal.

Podle něj jsou události, které si má každá společnost chránit, jinak ztratí svou tvář. A to se prý i stalo se. Dodal také, že žádné jednání nezůstává bez následků.

"Vědomi si odpovědnosti, s těžkým srdcem jsme slavnostní ceremoniál na Pražském hradě zrušili. Ne pro ony ohavné útoky na samotnou podstatu státnosti, protože úcta k tradici je mezi jejími fundamenty, ale v zájmu společenského smíru a uklidnění rozrušených myslí. Určitým způsobem šlo o oběť," podotkl Ovčáček.

Upozornil také, že zimní měsíce přinesly, další zhoršení situace. Přibývá mrtvých, nemoc sužuje tisíce lidí, a opatření jsou přísnější. "A za takové situace se koná, stůj co stůj, nehledě na cokoliv, filmová přehlídka, předání ocenění Český lev. Ano, státní vyznamenání osobnostem, které obětovaly život vlasti, nemohla být předána. Sošky za filmové role ano," napsal.

"Současnost touží po lživých frázích a sladkých slovech. Odmítá přímé pojmenování stavu, situace, jednání. Hned se dostavuje rozčilení a ohrazení se. Třeba dopisem. Vězte, že umělcova činnost, pokud rozdává radost divákovi, čtenáři, posluchači, si zasluhuje úctu a uznání. Umění je posláním, protože vstupuje do životů druhých. A pohlcuje životy těch, kteří umění tvoří. Je krásné a pozdvihuje," podotkl s tím, že uměním není snobská filmová párty navzdory tíživé situaci celé země. 

Témata: Eliška Balzerová Miloš Zeman Jiří Ovčáček