Vendula Pizingerová: Sebralo mě to a je mi z toho úzko!

Vendula Pizingerová

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

15. března 2021 21:51

Vendula Pizingerová (49) dlouhodobě pomáhá potřebným. Teď ji dostaly příběhy o matkách, které se samy starají o své děti a které se kvůli koronavirové krizi dostaly do obrovských problémů. Ráda by jim nějak pomohla a není zdaleka jediná!

Vendula Pizingerová patří k těm známým osobnostem, které se dlouhodobě angažují v charitativních projektech. Dlouhá léta působí jako prezidentka nadačního fondu Kapka naděje, který pomáhá nemocným dětem zejména s poruchou krvetvorby, s nádorovým onemocněním a dětem, jejichž onemocnění vyžaduje transplantaci kostní dřeně.

Tím ale její snaha pomoci nekončí! Teď ji inspirovala reportáž z pořadu Reportéři ČT o matkách samoživitelkách, které se kvůli koronavirové situaci dostaly do špatné situace. „No, bylo a je mi z toho úzko. Ženy, které jsou jen s dětmi bez partnera... když pracují, nemají nárok na sociální dávky a příspěvky atd. Spousta z nich se rozhodla prostě to zkusit a jít pracovat v různých oborech,“ popisuje na instagramu Pizingerová, která má sama dvě děti.

Právě proto ji osudy maminek nenechaly klidnou. „Často neměly na nájem nebo na jídlo. Je obdivuhodné, jak my ženy se nevzdáváme a jsme schopny vydržet někdy doslova všechno,“ posteskla si Pizingerová, která to v životě také neměla lehké. Jejímu prvnímu dítěti, dceři Klárce, byla ve dvou letech diagnostikována leukémie. Po dvou letech holčička boj s nemocí prohrála. Tragicky přišla Pizingerová také o prvního manžela, skladatele Karla Svobodu, který se zastřelil.

Podle ní by se měl stát zamyslet, zda pro tyto případy neupravit zákon. „A nebo těm, kteří si pořád stěžují, by mělo dojít, že se mají možná fajn,“ rýpnula si do těch, kteří si na něco neustále stěžují. „No prostě mě to sebralo. Tak jsem prostě takovej ten charitativně smýšlející člověk. Ale pamatuju si na debaty s Evou Holubovou. Že to prostě tak máme! Osudy a život druhých nám nejsou lhostejné,“ svěřila se.

Díky svým zkušenostem a postojům by ráda pomohla i teď. „I když jsem se v životě s mým přístupem často setkala s opakem, stejně jiná nebudu a tak přemýšlím, jak pomoci! Tak jsem to musela nějak asi dostat ze sebe,“ dodala Vendula Pizingerová.

A jak se zdá, není jediná, komu není osud matek samoživitelek lhostejný. „Až vymyslíš, jak pomoci, dej vědět. Připojím se,“ vzkázala Vendule zpěvačka Monika Absolonová. Ta přitom nedávno pomohla finančním příspěvkem jedné z pražských nemocnic.

„Ráda se přidám ku pomoci,“ přidala se zpěvačka Ilona Csáková, o které se v poslední době píše především kvůli jejím kontroverzním názorům na koronavirovou krizi a očkování proti covidu-19. „Jakmile to vymýšlíš, rada se připojím a podpořím,“ slibuje Pizingerové modelka a někdejší misska Aneta Vignerová.

Pomoci matkám samoživitelkám se dlouhodobě věnuje také novinářka a moderátorka České televize Nora Fridrichová. Iniciovala například sbírku s názvem Nákup pro samoživitelku. Kromě potravin tak pro potřebné získává třeba také nooteboky nezbytné k distanční výuce dětí. 

Témata: Vendula Pizingerová Matky Ilona Csáková Monika Absolonová Aneta Vignerová