Andrea Pomeje: K smrti mě děsila představa, že budu muset Aničce říct, že tatínek zemřel!

Andrea Pomeje s dcerou Aničkou 9

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

7. února 2021 18:35

Jak říci dítěti, že se jeho milovaný rodič už nikdy nevrátí? Právě to musela před dvěma lety řešit dýdžejka Andrea Pomeje (32). Fanouškům teď popsala, jaké to bylo a jak děti smrt blízké osoby přijímají!

Andrea Pomeje se fanouškům svěřila, že na ni hluboce zapůsobil seriál Ulice. „...absolutně mnou rezonuje příběh úmrtí Světlany! Poukázání na způsob vyrovnání se se smrtí, jak blízkých, tak hlavně malého dítěte, které ztratilo jednoho z rodičů...“ přiznala dýdžejka.

Sama musela před dvěma lety řešit hodně podobnou situaci po smrti manžela Jiřího Pomeje, kterému se stala osudnou rakovina hrtanu. Hlavně pak to, jak to vysvětlit jejich malé dcerce Aničce. „Děti jsou zvláštní druh člověka. Vidí a cítí věci úplně jinak (teda do té doby, než jim začneme vyprávět pohádky a vytvářet strachy),“ píše Andrea na instagramu. Byla to právě ona, kdo musel dceři říct, že se její táta už nikdy nevrátí. „Pamatuju si, že mě k smrti děsila představa toho, že se budu muset podívat Aničce do oči a říct, že tatínek zemřel! Bála jsem se, že bude trpět steskem a smutkem. Četla jsem si názory odborníků a dětských psychologů a souhlasila s nimi v tom, že se hlavně dětem nemá lhát!“ vysvětluje Pomeje.

Děti podle ní vnímají smrt jinak než dospělí. „Oni totiž smrt berou jako informaci. Udržují díky imaginaci kontakt s 'oním' světem od mala, vytváří si představy, pro ně reálné, a s bytostí, která odtud odešla, dále udržují kontakt. Smutek a pláč spojený se smrtí přijde až v pozdějším věku... stejně i tak strach z umírání!“ uvádí vdova po známém herci.

Sama prý před časem přemýšlela, proč se tak moc toho dne všichni bojí. „A představila si, co bych asi cítila, kdyby mi teď postupně zemřeli moji blízký (vím, zní to strašně, ale bylo to hodně silné prozření). Zjistila jsem, ze mi u každého naskočila hlavně otázka, jestli jsem jim dostatečně dávala najevo, jak moc je miluju ..že jsem je mohla víc objímat a nebo děkovat,“ svěřila se Andrea. „Nebojíme se smrti.. bojíme se, že si budeme před odchodem něco vyčítat...Buďme jako děti, žijme teď a tady. Milujme, pusinkujme, objímejme... i na dálku ty, co tu už nejsou!“ radí všem Andrea Pomeje, podle které smrt není žádné tabu.

Témata: Andrea Pomeje Jiří Pomeje