Hana Maciuchová (†75): Co jste o herečce nevěděli?

Maciuchová, Hana 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. ledna 2021 20:39

Šarmantní herečka Hana Maciuchová měla na svém kontě nespočet divadelních, televizních i filmových rolí. Diváci si ji oblíbili třeba jako copatou Aničku z Krkonošských pohádek nebo noblesní Miriam, středoškolskou učitelku z Ulice. Náročný svět každodenního seriálu před lety opustila a před kamerou se objevovala již jen vzácně, diváci ji však mohli stále vídat na prknech Divadla na Vinohradech, k jehož oporám patřila herečka téměř půl století. Dnes ve věku 75 let po dlouhé, těžké nemoci zemřela.

Hana Maciuchová se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku u Olomouce. Její rodiče byli vášniví ochotníci. Maciuchová vystudovala DAMU (v roce 1968). Začínala v pražském Divadle Za branou a od roku 1971 hrála v Divadle na Vinohradech, kde ztvárnila řadu zejména tragikomických rolí. K takovým patřila Líza z Obchodníka s deštěm či mimo vinohradskou scénu Marta z Kdo se bojí Virginie Woolfové. Ráda vzpomínala na Roxanu v Cyranovi z Bergeraku či Markétku v Mistrovi a Markétce. Hostovala ale i na jiných scénách, zahrála si třeba královnu Gertrudu v Hamletovi na Pražském hradě či roli v konverzačním představení Chvilková slabost v Divadle Radka Brzobohatého.

Řadu příležitostí jí také nabídl film. Poprvé se objevila ve snímku slovenského režiséra Štefana Uhera Organ z roku 1964. Později ji diváci mohli vidět například v Balíkově psychologické sondě V každém pokoji žena. Velkou charakterní roli jí přinesl Skalského film o Karlu Čapkovi Člověk proti zkáze z roku 1989, kde ztvárnila Olgu Scheinpflugovou. Zahrála si i v Samotářích Davida Ondříčka, naposledy ji diváci mohli vidět v drobnější roli ve filmu Tátova Volha.

Velkou popularitu jí kromě inscenací a pohádek přinesly také televizní seriály. V 70. a 80. letech minulého století hrála třeba Olinku v Ženě za pultem, jako železničářská dcerka se objevila v Dynastii Nováků, hrála v Chalupářích, v seriálech Synové a dcery Jakuba skláře, Dnes v jednom domě či v Nemocnici na kraji města i v jejím pokračování nebo v 30 případech majora Zemana. Děti si oblíbily zejména její copatou a hubatou služebnou Aničku z Krkonošských pohádek.

Věnovala se také filmovému dabingu, její sametový hlas a kultivovaný projev ji předurčil pro recitaci poezie a pro spolupráci s rozhlasem. Dvakrát zvítězila v anketě Neviditelný herec o nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu a dvakrát také zvítězila v televizní anketě Týtý v kategorii Herečka roku. V letech 1994 až 2004 vyučovala na Státní konzervatoři v Praze. V roce 2010 obdržela od prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy v oblasti kultury.

Jejím manželem byl dvacet let, až do své smrti v roce 1993, herec Jiří Adamíra, manželství zůstalo bezdětné. "Vedli jsme spolu nenahraditelný druh dialogu," svěřila se v jednom z rozhovorů herečka, která byla také příznivkyní buddhismu a milovnicí přírody. S odchodem jejího životního druha ji možná smířil právě obdiv k buddhistickému učení. "Mě laská povzbudivá představa, že duše ve smrti nezanikají, že jejich energie dále žije, odchází do jiného rozměru a potom se opět na tento svět vrací," vyznávala se Maciuchová.

Témata: Hana Maciuchová