Proslavil se v Ulici i Galantním jelenem! Co dělá Vojtaano teď?

Vojtaano

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. ledna 2021 18:54

Písničkář, herec a stand-up komik Vojta Záveský vystupující pod pseudonymem Vojtaano využil období, kdy kvůli pandemii nemohl vystupovat, k natáčení nové hudby. V těchto dnech vydává album s názvem 2020 a dokončuje hudbu pro film z fotbalového prostředí Vyšehrad. Na sociálních sítích je jeho vystoupení s písní Kde tě hledat mám?, při němž si jako stand-up komik dělá legraci z některých svých muzikantských kolegů.

"Písnička má dobré ohlasy, ale ne od těch "trpičů a ublíženců". Snažím o nadhled, takže můžou být v klidu. Humorem jim dávám najevo, že vnímám jejich úspěch a ve finále je uznávám," řekl Vojtaano v rozhovoru s ČTK.

Sedmatřicetiletý Vojtaano na novince spojuje veselou hru se slovy a místy gangsta rapový projev včetně ostrých výrazů v textech. "V roce 2020 se v mém životě odehrálo mnoho zlomových věcí. Mimo jiné jsme se přestěhovali z centra na kraj Prahy, se ženou jsme si pořídili psa a trochu se ten náš život změnil," řekl k názvu nahrávky.

Na rozdíl od jiných hudebníků nevzpomíná Vojtaano na loňský rok v souvislosti s tématem covidu nebo roušek. "Někteří kolegové jsou schopni složit písničku za den. Já nad věcmi dlouho přemýšlím a neumím udělat aktuální věc rychle. Kdybych začal vymýšlet písničku o rouškách, tak ji dokončím rok poté, co jejich nošení skončí. Navíc tohle téma je pro mě trochu politické, a to je oblast, do které se nechci zatím pouštět. I když myslím, že na albu 2020 jsou určité náznaky vztahu k těm, co jsou nad námi. Ale to je spíše celoživotní rebelský postoj," sdělil.

Nové album je proti debutu The Beast of Vojtaano více písničkářské, i když na něm elektronika nechybí. "Elektronickou hudbu miluju a rád ji tvořím, ale úplně mě nebaví jenom jezdit s mikrofonem po diskotékách. Pokud budu někam v budoucnosti směřovat, spíše budu jezdit po klubech s kytarou a říkat mezi písničkami nějaké fóry," řekl. "Doufám, že nějaký koncert by mohl být v květnu," dodal.

Vojtaano před časem nahrál skladbu Lavina pro internetový seriál z fotbalového prostředí Vyšehrad a poté přidal Derby Song, kde s hercem Jakubem Štáfkem glosoval největší pražské fotbalové derby. Nyní se podílí na filmu Vyšehrad, pro který složil několik písní a scénickou hudbu.

Jako herec se Vojtaano objevil v epizodních rolích v seriálech Ulice, Helena, Kriminálka Anděl či Případy 1. oddělení. První výraznější role ztvárnil v sitcomu PanMáma a komediálním seriálu Vinaři. V celovečerním filmu se poprvé objevil roku 2015. Šlo o menší role ve dvou snímcích, v Rodinném filmu a v komedii Andílek na nervy. "V téhle oblasti se nic nerýsuje. Některé nabídky do seriálů jsme odmítl, chtěl jsem si odpočinout a měl jsem mnoho práce s hudbou. Takže jako herec mám teď pauzu, ale doufám, že jednou si nějakou dobrou roli zase zahraju," dodal.

Témata: Vojtaano