Natočila Sedmero krkavců či Pustinu. Všestranná Alice Nellis není jen režisérka!

Alice Nellis

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. ledna 2021 21:32

Alice Nellis, která 3. ledna oslaví padesátiny, je známá zejména jako scenáristka a filmová a divadelní režisérka, ale živila se i jako překladatelka, muzikantka či internetová designérka. natočila ceněné snímky jako Výlet, Tajnosti či televizní seriál Pustina.

Rodačka z Českých Budějovic získala středoškolské vzdělání na gymnáziu v Poděbradech, poté studovala hru na flétnu na konzervatoři (studium ale nedokončila) a zároveň studovala anglistiku a amerikanistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po vystudování v roce 1997 se nějakou dobu živila jako překladatelka a hudebnice. Pak studovala na FAMU, školu ale nedokončila.

Její celovečerní debut Ene bene (1999) získal na MFF v San Francisku cenu pro nejlepší film. Za scénář ke snímku Výlet dostala Nellis Českého lva a následující Tajnosti byly oceněny Českým lvem za nejlepší film. Do její tvorby patří mimo jiné filmy Perfect Days, Mamas & Papas, Andělé všedního dne či pohádka Sedmero krkavců. V roce 2016 natočila s režisérem Ivanem Zachariášem dramatickou televizní minisérii Pustina.

Kromě režisérské a scenáristické činnosti se věnuje i divadelní režii. Například v roce 2012 byla za inscenaci komorní opery Philipa Glasse Příšerné děti nominována na Cenu Alfréda Radoka. A ke svému filmu Výlet napsala anglické texty písní a některé z nich i sama nazpívala.

Jejím druhým manželem byl americký ekonom Simon Nellis. Nyní je potřetí vdaná, jejím manželem je kameraman Matěj Cibulka. Mají spolu jedno dítě a vychovávají dvě adoptované děti.

Témata: Alice Nellis