Kraus se naštval na politiky: Taky by se mohlo stát, že přestaneme platit daně!

Jan Kraus

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

16. března 2018 14:06 | Aktualizováno: 19. března 2018 20:03

Moderátor a bavič Jan Kraus se ve své show zamyslel nejen nad finanční gramotností Čechů, ale i nad složitostí daňového systému. Politici podle něj slibují, že placení daní bude jednodušší. Jenže tyto plány zůstávají jen na papíře. A tak navrhl radikální řešení.

Kraus zmínil, že se často mluví o finanční gramotnosti Čechů. „A pak vyšla zpráva Evropské komise o našem hospodářství. Je poměrně dobrá, ale jednu z věcí, kterou komise zmiňuje, je, že máme ohromě komplikovaný daňový systém, zejména daňové přiznání a systém státní správy,“ citoval závěry analýzy Kraus.

O tom všem prý není pochyb. „Já mám doma z roku 1996 smlouvu s ODS, že daňové přiznání bude na jednu stranu A4 a že všechny tyhle administrativní úkony a komunikace se státem budou výrazně zjednodušené. Já tu smlouvu podepsal, zatím si ji nikdo nevyzvedl. Ale já myslel, že to platí.“ postěžoval si moderátor.

Chápe prý, že politici něco slíbí a za rok nebo dva to nestihnout, protože vše například musí projít Sněmovnou. „Nevím, jestli je v silách české politické reprezentace nebo v našich silách si zjednodušit to, jak platíme daně. To bychom se ale nemohli dostat nikam dál,“ upozornil ve své show.

„Já to znám, v roce 1990 jsem byl daňový poradce a měli jsme takové fialové papíry, kterým půlka země nerozuměla. Tenkrát se říkalo, že je to proto, že na to nejsme zvyklí. Teď už na to jsme zvyklí. Je to velký fascikl, který se vyplňuje ještě elektronicky – a to mu nerozumí další polovina lidí. Takže by se mohlo stát, že pro naprostou nesrozumitelnost přestaneme daně platit. To by mi nevadilo.“ dodal Kraus.

Témata: Jan Kraus Daně politika