Ladislav Mrkvička (†81): Takhle na něj vzpomíná slavný režisér!

Ladislav Mrkvička ve filmu Staříci. 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. ledna 2021 15:44

Mrkvička se do širšího diváckého povědomí dostal díky roli rotmistra Vyskočila v Sequensově válečném dramatu Atentát a během 70. a 80. let se vypracoval v jednoho z nejvíce obsazovaných herců ve filmu. Jak na něj vzpomíná slavný režisér Jaroslav Soukup?

Soukup ho například obsadil v roce 1981 do snímku Dostih, kde hrál žokeje, stejnou roli si zahrál i v populárním televizním seriálu Dobrá voda. "Láďa Mrkvička byl vynikající herec a prima člověk. Měl smysl pro humor, a co je důležité - byl vždycky připravený na natáčení. Prostě dobrá, stará škola," řekl ČTK Soukup.

Mrkvičku po letech obsadil do seriálu Policie Modrava, hrál ve všech sériích seriálu. "I v zatím poslední řadě v roce 2018. Tam už se u něj začínala projevovat jeho nemoc, Láďa byl na ni naštvaný, vím, že ho to hrozně štvalo, natáčení ale naprosto profesionálně zvládl," uvedl Soukup. Pro další plánovanou sérii už postavu Kincla kvůli zhoršujícímu se Mrkvičkovu zdravotnímu stavu režisér vypustil.

Rozporuplným momentem v Mrkvičkově kariéře byla role nadporučíka Stejskala v Sequensově kontroverzním normalizačním seriálu Třicet případů majora Zemana.

Témata: Ladislav Mrkvička