Igor Chmela: Hvězda partičky si herectví rozmyslela!

Igor Chmela 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. ledna 2021 8:51

Herec Igor Chmela 2. ledna oslaví padesátiny. Stihl se už objevit v několika divadlech a televizních seriálech, stejně jako v pořadech Na stojáka nebo Partička. Původně si přitom studium herectví rozmyslel.

Ostravský rodák Chmela vystudoval Střední průmyslovou školu železniční v Letohradě a poté pracoval jako traťový dělník. Po dvouleté základní vojenské službě nastoupil v roce 1992 na DAMU v Praze. Ačkoliv původně přihlášku na DAMU podal, později ji vzal zpět a k přijímacím zkouškám šel dělat jen "přihrávače" v dialogu svému kamarádovi - herci Martinu Fingerovi. Přijímací komisi ovšem natolik zaujal, že ho přemluvili, aby si přihlášku podal dodatečně. DAMU úspěšně absolvoval v roce 1996.

Již za studií hostoval na jevišti pražského Národního divadla, hrál či hraje v Dejvickém divadle či v Divadle Na zábradlí. Spolu se svou manželkou, herečkou Janou Janěkovou mladší, a dalším manželským párem Lindou Rybovou a Davidem Prachařem založil divadlo Verze.

Ve filmu debutoval v komedii Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí (2005). Dále si zahrál v psychologickém dramatu Pravidla lži, v komedii Grandhotel, v tragikomedii Tajnosti či ve filmu Bratři Karamazovi. Hrál třeba i v dramatu Rodina je základ státu, v roce 2016 hrál hlavní roli ve filmu Ostravak Ostravski. V roce 2006 moderoval galavečer udělování českých filmových cen Český lev.

Objevil se také v seriálech Ordinace v růžové zahradě, Zázraky života, Cesty domů či Modrý kód. Chmela je podruhé ženatý. Poprvé se oženil s herečkou Martou Vítů. S nynější ženou vychovávají tři děti.

Témata: Igor Chmela