Zemřel Ladislav Mrkvička (†81): Tohle si nejspíš nezasloužil!

Ladislav Mrkvička ve filmu Staříci

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. prosince 2020 8:36

Ladislav Mrkvička byl opravdu výjimečný herec, což po jeho smrti připomínají i kolegové a kamarádi. V životopise má spoustu velkých rolí, přesto někteří připomínají především tu v jednom nechvalně proslulém seriálu.

Čtyřiadvacet hodin nazpět zasáhla Česko na začátku nového pracovního týdne smutná zpráva o úmrtí Ladislava Mrkvičky (†81). Pražský rodák prožil velkou část profesní kariéry ještě v dobách společného státu, není tedy divu, že informace o jeho skonu rezonovala i na Slovensko.

Naši východní sousedé si jej připomněli jako herce z 30 případů majora Zemana, v titulku to zdůrazňuje třeba server cas.sk. Možná by se však slušelo připomínat jiné role, než tu v nechvalně proslulém normalizačním seriálu.

Na něj přišla řeč i v jednom z posledních rozhovorů, který herec poskytl Týdeníku Rozhlas. V souvislosti s Majorem Zemanem mluvil o spolupráci s režisérem Jiřím Sequensem. „Byl vynikajícím profesionálem, což se koneckonců odráží na řemeslné kvalitě celého seriálu,“ vysekl mu poklonu.

Mrkvička s ním ostatně již dříve natočil legendární Atentát o hrdinné akci parašutistů proti říšskému protektorovi Reinhardu Heydrichovi, takže dobře věděl, o čem mluví.

Témata: Ladislav Mrkvička