Hnusný film, umění.. Zdeněk Troška kritikou nešetřil!

Zdeněk Troška v prostorách skanzenu Přerov nad Labem 13

Autor: Hrušková, stars24.cz

15. března 2018 11:42

Režisér točí filmy, které jsou úplně jiného žánru, než snímky nominované na Českého lva. I to je možná důvodem proč haní vítězný film Bohdana Slámy Bába z ledu. Podle něj je film uchopený za špatný konec a strašně depresivní.

Troška již 15 let nesouhlasí s pravidly filmové akademie. Podle jeho názoru jsou vítězné jen filmy smutné nebo depresivní. Naopak on má ve své filmografii jen veselé díla nebo pohádky a to je možná důvod, proč se mu nominace akademiků nelíbí.

„Příběh je to zajímavý, ale takových už tu bylo nespočetkrát. Navíc si nemyslím, že to režisér Bohdan Sláma dobře uchopil. Vím, že lidé v takových situacích existují a že žijí v hrozném prostředí, mají své starosti, ale proč se mám na to koukat. Myslím, že se nemusí všechno ukazovat za každou cenu. Méně je někdy více. Pro mě je to film zkrátka na jedno použití,“ uvedl režisér deníku Blesk.

„Řekl bych, že se do umění vkradl kult ošklivosti. Čím ošklivější, hnusnější a depresivnější film, tím víc umění. Já dělám pohodové filmy, chci rozdávat lidem radost a smích. Tyto typy filmů jsou v opozici k těm mým,“ dodal. Nutno podotknout, že jde pouze o osobní názor Zdeňka Trošky.

Film Bába z ledu pojednává o ženě a muži, kteří mají těžké životy. Oba jsou starší a osud je spojil velkou láskou. Film však není nijak romantický naopak, je v něm ukázáno, jak hrozné můžou být vztahy v rodině a jaký je život pod mostem. Troška točí filmy, u kterých se lidé smějí nebo jsou okouzleni krásou pohádek. Neukazuje lidem krutou realitu, nýbrž v jeho filmech mohou najít únik z ní.

Smyslem jeho práce je právě pomáhat lidem, zapomenout na těžké chvíle a jen se radovat. Tvorba Bohdana Slámy je naprostým opakem. Režisér se snaží poukázat na životní příběhy lidí, kteří to v životě nemají jednoduché. Lidé se také mohou poznávat v silném příběhu jeho díla. Podle Akademie filmového umění je právě takový žánr hoden ocenění.

Témata: Zdeněk Troška Bohdan Sláma (režisér)