Martin Dejdar rázně: Herci mají plat jako uklízečky! Tohle by nikdo dělat nechtěl!

Martin Dejdar

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

19. prosince 2020 17:23 | Aktualizováno: 20. prosince 2020 22:00

I když se mnozí domnívají, že herci jsou na tom finančně dobře a mají hodně našetřeno, takže se v době koronaviru nemusí o nic starat, opak je pravdou. To alespoň tvrdí herec Martin Dejdar. Podle něj by si Češi měli tuto profesi vyzkoušet, aby věděli, jaké to doopravdy je!

Martin Dejdar varuje, že restaurace a bary a herectví jsou na tom v současné situaci velmi podobně, protože jde o naprosto ohrožená odvětví. Lidé podle něj mají o umělcích často naprosto mylné představy.

Jednou z nich je třeba to, že mají velké finanční rezervy. „Je hromada lidí, kteří žijí od výplaty k výplatě. Kdyby někdo věděl, jaká je divadelní mzda, tak by za to nejspíš pracovat nešel,“ uvedl v rozhovoru pro iDnes.cz. Poukazuje na to, že herci pracují téměř pořád - o víkendech i o svátcích. V divadle pak tráví dopoledne, odpoledne, večery i noci. A to vše za podprůměrnou odměnu.

Stejně jako oni prý berou třeba uklízečky! „Ty tarify, podle nichž jsme vypláceni, jsou staré snad třicet let. Jsme ve stejné platové kategorii jako uklízečky, přestože všichni máme vysokou školu a máme za sebou desítky let praxe,“ postěžoval si Dejdar s tím, že tohle by hned tak někdo dělat nechtěl.

Aby se uživili, mají umělci více kšeftů najednou „Pak jsou tu ‚melouchy‘, které každý dělá. Musíme je mít, abychom se uživili. Zaplať pánbůh za všechny seriály, které se ještě točí a kterých je poměrně hodně, takže se dostane i na lidi mimo pražská divadla. Dřív to tak nebývalo…,“ vysvětluje herec, který se věnuje třeba také dabingu. Hlas propůjčil například Bartovi ze seriálu Simpsonovi.

I proto se mu nelíbí, když někdo navádí lidi proti umělcům. Podle něj by bylo dobré, kdyby všichni znali i onu druhou stránku umělecké profese. „Štvát lidi proti umělecké sféře, to tu bylo už za bolševika. Myslím si, že kdyby si to někteří v rámci ‚Výměny profesí‘ na týden vyzkoušeli, mnozí by nejspíš ve svých soudech prohlédli. Názor typu ‚ať se jdou herci pást‘ je trochu primitivní soud,“ vzkazuje Dejdar.

O tom, že umělci nejsou „za vodou“, jak si mnozí myslí, nedávno mluvila i herečka a zpěvačka Jana Fabiánová. „Pro většinu je rok 2020 nelehký. Mnoho z nás divadelníků si našlo jinou práci a média nás za to často chválí, občas to ale zní jakoby divadelní herectví byla nějaká flákárna,“ uvedla před časem.

Témata: Martin Dejdar herci Divadla