I s nemocí hrál až do úplného konce! 41 let od úmrtí dědy Homolky

Josef Šebánek

Autor: Hrušková, stars24.cz

16. března 2018 18:54

Herec Josef Šebánek byl bezpochyby jedním z nejvýraznějších herců u nás. Vídáme ho stále na televizních obrazovkách v nejznámějších českých komediích. Ani se věřit nechce, že od jeho smrti uplynulo již 41 let. Věděli jste, že byl původně automechanikem?

Josef se narodil v roce 1915 a vyučil se jako automechanik. Celý život prošel různými profesemi dělal automechanika, soustružníka a dokonce i taxikáře. Byl velkým bohémem a rád bavil lidi okolo sebe. Jeho příběhy vždy bavily a s energií jakou je vyprávěl okouzlil každého. 

K herecké kariéře se dostal až přes kameramana Miroslava Ondříčka, který byl manželem Šebánkovi neteře. Toho Josef ihned okouzlil svými schopnosti a představil ho režisérovi Formanovi. Ten ani na okamžik neváhal a bývalého automechanika obsadil do svého filmu Lásky jedné plavovlásky.

V první chvíli se Šebánkovi nechtělo, nevěřil, že by se dokázal roli naučit. Dobře se však rozhodl. Jeho herecký výkon v postelové scéně, z již jmenovaného filmu, se stal legendárním a dodnes lidé brečí smíchy. Jeho temperament sálal na lidi přes televizní obrazovky a plátna kin.

Jeho další role přišly záhy například v komedii Miloše Formana Hoří má panenko nebo ve filmu Jaroslava Papouška Ecce Homo Homolka. Jeho herecký výkon v roli dědy byl naprosto nenapodobitelný. Nikdo nedokázal podat takový výkon jako on.

Kvůli jeho zhoršujícímu zdravotnímu stavu musel nabídky na role odmítat. Před smrtí hodně zhubl a již neměl sílu na další výkony. Herec zemřel v roce 1977 ve svých nedožitých šedesáti dvou letech.

Témata: Josef Šebánek