Josef Laufer: Víte, že není prvním slavným nositelem tohoto jména?

Josef Laufer (autor: Andrea Vernerová) 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. prosince 2020 13:45 | Aktualizováno: 10. prosince 2020 1:19

Když zazní jméno Josef Laufer, lidem se dnes nejspíš vybaví slavný zpěvák, kterého už několik měsíců trápí vážné zdravotní potíže. Pamětníkům by se však teoreticky mohl vybavit někdo jiný.

O Josefu Lauferovi se v posledních měsících mluví v souvislostech, které trápí především jeho rodinu a nejbližší přátele. Už od jara totiž leží v nemocnici, kde je pod neustálým drobnohledem lékařů.

Známý zpěvák je díky své hudební kariéře neodmyslitelně spjatý s rozhlasem, což platí i pro jeho neméně slavného jmenovce. Není totiž jediným známý nositelem jména Josef Laufer, jeden takový žil v letech 1891-1966.

Úspěšný sportovní redaktor je považován za zakladatelskou osobnost české rozhlasové sportovní žurnalistiky a českého sportovního komentátorství. Dokonce má na kontě jedno evropské prvenství.

V říjnu roku 1926 během fotbalového zápasu pražské Slavie jako první Evropan komentoval sportovní událost v přímém přenosu pro tehdejší Radiojournal. První přenos uskutečnil již o dva roky dříve, tehdy však s malým zpožděním.

Témata: Josef Laufer Josef Laufer (novinář)