Před 83 lety se narodil Jiří Kodet. Byl takový jako v Pelíšcích?

Jiří Kodet

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. prosince 2020 14:49

Jiří Kodet patří mezi české herecké legendy. Nejvýraznější roli ztvárnil v Pelíšcích, jaký byl ale ve skutečnosti?

Kodet, který zemřel před 15 lety, se uměl rozčílit i doma. Kdysi to přiznala vdova Soňa Kodetová. "Spousta lidí se dokáže vytočit kvůli maličkostem. Kvůli jídlu to u nás ale určitě nebylo, protože já jsem docela dobře vařila. Rozčílil se například, když se děti nějak nevhodně zatvářily, třeba u večeře, nebo když nebyly u stolu v určitou dobu a musel na ně čekat. Vysloveně kvůli maličkostem," řekla pro Aha.

Jinak se ale choval jinak, než v kultovní klasice. "Manžel byl skvělý herec a určité situace dotáhl do konce. Samozřejmě i doma byla občas výbušná atmosféra a musím říct, že někdy i o Vánocích. Ale nebylo to pochopitelně stejné jako v Pelíšcích. Tam je určitá nadsázka a jeho herecký vklad," vysvětlila.

O Vánocích ho podle ní rozčilovalo, když byly děti moc netrpělivé a pospíchaly kvůli dárkům od stolu. To u nich doma nebylo povolené, jinak ale Vánoce slavili klasicky, včetně lití olova a ostatních zvyků.

Kodet byl podle své manželky tradicionalista a chtěl dodržovat tradice. "Kdyby mohl, k večeři bychom se každý večer převlékali a jedli vybrané lahůdky na stříbře. Ale byla jiná doba a už to takto nefungovalo. Dětem vštěpoval určitou rodovou tradici, které by se neměly zpronevěřit," prozradila před lety.

Témata: Jiří Kodet