Tajná zbraň Miroslava Donutila? Kdo je Jitka Němcová?

Jitka Němcová 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

5. prosince 2020 15:44

Sedmdesátiny oslaví 5. prosince známá česká režisérka a scenáristka Jitka Němcová. Dlouhá léta spolupracuje s Českou televizí, pro kterou natočila celou řadu filmů, povídek a zábavných i dokumentárních pořadů. Podílela se na vzniku legendárného pořadu 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem.

Jitka Němcová se narodila v Praze, vystudovala FAMU a poté absolvovala stáž v Římě u legendárního italského režiséra Federica Felliniho. Už tehdy chodila se slavným a bezmála o 40 let starším režisérem Otakarem Vávrou, tvůrcem předválečných a válečných komedií, husitské trilogie i slavného Kladiva na čarodějnice.

Jejich vztahu nikdo nevěštil dlouhé trvání, přesto byli spolu až do smrti Otakara Vávry v roce 2011. Jitka Němcová působila také jako pedagožka na pražské FAMU.

Z jejích televizních snímků stojí za zmínku například drama Den, kdy nevyšlo slunce s Vladimírem Dlouhým nebo Setkání v Praze, s vraždou podle stejnojmenné předlohy Zdeny Salivarové a Josefa Škvoreckého.

Především děti si zase pamatují její pohádkový příběh Nevěsta pro Paddyho. Z poslední doby měly úspěchy její dva životopisné dokumenty - Zuzana Michnová: Jsem slavná tak akorát (2013) a Nechte zpívat Mišíka (2017).

Témata: Miroslav Donutil Jitka Němcová