Hvězda Ulice Hana Maciuchová: Jak se dostala k herectví?

Maciuchová, Hana 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. prosince 2020 19:34

Šarmantní herečka Hana Maciuchová, která se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku u Olomouce, má na kontě nespočet divadelních, televizních i filmových rolí. Diváci si ji oblíbili třeba jako copatou Aničku z Krkonošských pohádek nebo noblesní Miriam, středoškolskou učitelku z Ulice.

Divadelní nadání zdědila Maciuchová po rodičích, nadšených ochotnících, později vystudovala pražskou DAMU a po pár sezónách strávených v (na začátku normalizace nakonec zrušeném) Divadle Za branou nastoupila v roce 1971 na Vinohrady. Tady ztvárnila řadu zejména tragikomických rolí. K takovým patřila Líza z Obchodníka s deštěm či - to ale mimo vinohradskou scénu - Marta z Kdo se bojí Virginie Woolfové. Ráda vzpomíná na Roxanu v Cyranovi z Bergeraku či Markétku v Mistrovi a Markétce.

Řadu příležitostí jí také nabídl film. Poprvé se objevila ve snímku slovenského režiséra Štefana Uhera Organ z roku 1964. Později ji diváci mohli vidět například v Balíkově psychologické sondě V každém pokoji žena. Velkou charakterní roli jí přinesl Skalského film o Karlu Čapkovi Člověk proti zkáze z roku 1989, kde ztvárnila Olgu Scheinpflugovou. Zahrála si i v Samotářích Davida Ondříčka, nejnověji ji diváci mohli vidět v drobnější roli ve filmu Tátova Volha.

Velkou popularitu jí kromě inscenací a pohádek přinesly také televizní seriály. V 70. a 80. letech minulého století hrála třeba Olinku v Ženě za pultem, jako železničářská dcerka se objevila v Dynastii Nováků, hrála v Chalupářích, v seriálech Synové a dcery Jakuba skláře, Dnes v jednom domě či v Nemocnici na kraji města i v jejím pokračování nebo 30 případech majora Zemana. Děti si oblíbily zejména její copatou a hubatou služebnou Aničku z Krkonošských pohádek.

Témata: Hana Maciuchová