Jan Potměšil: Za své revoluční angažmá zaplatil vysokou cenu!

Jan Potměšil

Autor: Markéta Bartošíková, stars24.cz

17. listopadu 2020 13:10

Létající švec, herec Jan Potměšil, patří bezpochyby k symbolům sametové revoluce roku 1989. Krátce po listopadových demonstracích, kterých se účastnil, utrpěl při automobilové havárii vážná zranění a od té doby je upoután na invalidní vozík. Jak vzpomíná na Den boje za svobodu a demokracii? A jaká byla první věta, kterou slyšel, když se probudil z kómatu?

8. prosinec roku 1989 byl osudovým pro herce Jana Potměšila. Tolik toužil po změně politických a společenských poměrů, a když se toho dne vracel z mítinku v Ostravě, kam jel přesvědčovat především horníky o nutnosti změn, došlo k tragické autonehodě, při které částečně ochrnul. Z hlubokého bezvědomí se probudil až v únoru.

„Musel jsem mít na čele napsanou otázku, protože můj tatínek řekl takovým klidným hlasem geniální holou větu. ‚Václav Havel už je prezidentem.‘ To stačilo. V tu chvíli to bylo, jako by mi někdo vložil do hlavy šém. Vzpomněl jsem si na všechno. To byla síla…,“ uvedl herec pro blesk.cz.

Jan Potměšil popsal i první revoluční dny. Promoval na začátku listopadu a měl angažmá v Divadle na Vinohradech. A právě takto se stal přirozenou spojkou mezi divadlem a studenty DAMU. Pro Českou televizi popsal, jak to tehdy probíhalo: „Ten den jsem měl hrát představení ve studentském divadle Disk, pravděpodobně Jeptišku, kterou jsme nazkoušeli s Lucií Bělohradskou. Naštěstí ve škole byla většina podobně smýšlejících lidí, na demonstrace nás chodila většina, takže to nemělo nějaké velké následky. Já jsem si tehdy nemohl pomoct, v naší rodině bylo jasné, co je třeba dělat. Vlastně jsem ani neměl strach.“

Herce dokonce tenkrát zatkli. „Měl jsem vazby i na fotbalisty, protože v té době jsem ještě aktivně hrál, takže v neděli 19. listopadu mě zatkli u Sparty na Letné s nějakými letáky v batohu,“ uvedl pro ČT.

Příběh herce Jana Potměšila je také zachycen v dokumentárním filmu režisérů Martina Slunečka a Miloslava Šmídmajera s názvem Nikdy bych neměnil. Režisér Miloslav Šmídmajer v rozhovoru pro ČT řekl: „To, co se přihodilo Honzovi v době největšího rozletu, kdy už jako mladý herec patřil mezi největší hvězdy, by mnoho lidí zlomilo. Právě to, že nikdy neřešil – a nechtěl řešit – že by za tu nehodu někdo mohl, raději se díval dopředu.“

Jan Potměšil patří vedle Václava Havla nebo Marty Kubišové k symbolům sametové revoluce. Při svém revolučním působení však zaplatil vysokou cenu.

Témata: Jan Potměšil 17. listopad 1989 sametová revoluce