Ceny Thálie si odnesli Stárková, Groszmannová i Štěpán

Ceny Thálie 2020

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. listopadu 2020 23:28

Ceny Thálie za mimořádné výkony v činohře dnes získali Tereza Groszmannová a Petr Štěpán. Groszmannovou ocenili za titulní roli Mirandolíny v inscenaci Národního divadla Brno. Štěpán si odnesl skleněnou plastiku se stylizovanou hereckou maskou za roli Satana v inscenaci Ztracený ráj (Zpráva o člověku) Městského divadla Brno.

Vyhlášení Cen Thálie 2020 se uskutečnilo v přímém on-line přenosu ze studia produkce BEA channel v Olomouci. Improvizovaným večerem v bezprostřední atmosféře provázel prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

V průběhu večera oznámili také nositele výročních divadelních cen v kategoriích opera, balet, tanec a pohybové divadlo, muzikál, opereta a jiné hudebně dramatické žánry a letos prvně osamostatněných kategorií alternativní divadlo a loutkové divadlo. Pořadatelé také vyhlásili tři ceny bez nominací - Cenu České akademie divadelníků získal spoluzakladatel Činoherního klubu profesor Jaroslav Vostrý, Cenu pro mladého umělce do 33 let obdržel Josef Láska z Východočeského divadla v Pardubicích a Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi kameraman Josef Špelda.

Již dříve pořádající Herecká asociace oznámila, že ceny za celoživotní dílo získají v činohře Hana Bauerová a Josef Abrhám, Jan Malík za operu, tanečnice Aneta Voleská a muzikálová herečka Hana Talpová. Letos se Thálie vyhlašovaly po sedmadvacáté.

Cenu za muzikál mají Stárková a Režný, za operu Kačírková a Zeman

Za mimořádný výkon v uplynulé sezoně v oboru muzikál dostala Thálii Erika Stárková za roli Dívky v inscenaci Lazarus pražského Divadla Komedie. V téže kategorii z mužů uspěl Pavel Režný, cenu obdržel za roli Smrti v inscenaci Elisabeth Divadla J. K. Tyla Plzeň. Cenu za celoživotní mistrovství v oboru muzikál dostala herečka Hana Talpová, která patřila 40 let k hlavním osobnostem Hudebního divadla v Karlíně.

V kategorii opera převzala cenu Jana Šrejma Kačírková za roli Julietty v inscenaci Tři fragmenty z Juliette/Lidský hlas Národního divadla Brno. Z mužů obdržel cenu Lukáš Zeman za roli Hraběte Almavivy v inscenaci Figarova svatba Slezského divadla Opava. Za celoživotní mistrovství získal cenu za operu Jan Malík.

Cenu za mimořádný výkon v oboru balet, tanec a pohybové divadlo dostala stejně jako loni Alina Nanu za roli Taťány v inscenaci Oněgin Národního divadla Praha. V témže oboru z mužů uspěl Ondřej Vinklát s rolí Josefa K. v inscenaci Kafka: Proces Národního divadla Praha. Za celoživotní mistrovství cenu dostala tanečnice Aneta Voleská.

Stárková podle poroty kraluje nejen herecky s vnímavostí a dojmem bezprostřední iluze, ale též pěvecky. Ocenila její pojetí písně Life on Mars od Davida Bowieho, které je podle poroty vrcholem představení. Režný z plzeňského divadla podle poroty předvádí komplexní výkon, nezaváhal podle ní ani ve velmi náročných pozicích.

Soprán Šrejmy Kačírkové podle poroty oplývá jiskrností a dramatickou naléhavostí. Vyjádřila podle ní jak rozverně bezstarostnou ženskou koketerii Julietty, tak osamělost ženy, jež se při snaze o záchranu vztahu zmítá mezi zoufalstvím a záblesky naděje. Zeman podle poroty dominoval v roli hraběte jako "žárlivý rozzuřený pruďas i záletný proutník".

Nanu podle poroty v roli Taťány v inscenaci Oněgin zúročila své sólistické zkušenosti a prokázala vzrůstající úroveň svého interpretačního umění. Vinklát patří podle poroty v tanečním oboru k absolutní špičce, je všestranným umělcem, má vynikající techniku a energii.

Témata: ceny thálie Erika Stárková