Zemřel herec Ladislav Dušek (†77): Ještě před pár týdny hrál divadlo!

Ladislav Dušek

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. října 2020 12:46

Ve věku 77 let zemřel známý divadelní i filmový herec Ladislav Dušek. Ještě koncem září stál na jevišti libereckého divadla, kde strávil více než 30 let. Znát ho můžete např. z oblíbené vánoční pohádky.

Ladislav Dušek (†77) zemřel po vážné nemoci v pátek, s hlubokým zármutkem to oznámilo jeho domovské Divadlo F. X. Šaldy v Liberci. Naposledy stál na jevišti ještě 28. září jako arcibiskup z Canterbury v derniéře inscenace Králova řeč.

Známý divadelní herec přešel do souboru libereckého divadla v revolučním roce 1989, kdy se v září uvedl několika rolemi v adaptaci Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále.

Domovská scéna připomněla, že spolupracoval také s filmaři. Objevil se třeba v pohádce Slíbená princezna, kterou televize vysílají každé druhé Vánoce, před pár týdny pak měl premiéru film Bohdana Slámy Krajina ve stínu, kde si zahrál. Spatřit jste jej mohli také v seriálu Vyprávěj. 

„Kdybychom měli v kostce představit hereckou charakteristiku Ladislava Duška, mohla by znít třeba takto: spontánní talent, originalita, poctivost a nerozpačitý tah k úspěchu inscenace. Těžko si porevoluční činohru divadla F. X. Šaldy bez něj vůbec představit,“ uvedli jeho kolegové.

Témata: Ladislav Dušek úmrtí