Prezident přišel o Hůlku! S ortelem nad zpěváky by si měl nechat poradit

Daniel Hůlka Komentář

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

13. října 2020 13:45

KOMENTÁŘ – V říjnu se v Česku vyznamenání nejen předávají, ale nově už i vracejí. Daniel Hůlka nynějšího prezidenta Miloše Zemana dlouhá léta podporoval. Dnes mu však oznámil, že medaili vrací, protože se v něm zklamal. Měl by si prezident najít nového kamaráda mezi zpěváky?

Jablkem sváru mezi dlouholetými přáteli jsou podle všeho slova hlavy státu, že „nejlepší díla pocházejí od hladových umělců“, která zazněla v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. V něm také konkrétně padlo jméno jediného umělce, a to právě Hůlkovo.

„Daniel Hůlka dostal vyznamenání za svůj pěvecký výkon. Pokud jde o jeho účast na protirouškové demonstraci, doporučuji mu, aby si dal studený a mokrý hadr na hlavu a stáhl se na nějakou dobu do soukromí,“ nechal se slyšet Miloš Zeman.

Tato slova se mu dnes vrátila jako bumerang, když Hůlka v otevřeném dopise prezidentovi vzkázal, ať si dá mokrý hadr na hlavu sám. „Bude to lepší pro Tebe a pro nás všechny,“ konstatoval zpěvák, který má v plánu metál osobně vrátit do rukou prezidenta v den státního svátku 28. října. Zeman si tedy už může promýšlet, zdali ho toho samého dne „nepošle dál“.

Vyznamenání by ostatně mohlo klidně zůstat mezi zpěváky, pokud se tak tedy dá označovat člověk, na něhož byl prezident dotázán v rozhovoru pro deník Blesk. Jeden ze čtenářů totiž navrhl, zdali by nemohl být oceněn zpěvák Ortel.

Zeman kontroval slovy, že vyznamenání pro zpěváky se odvíjejí od umístění v pěveckých soutěžích. Otázkou je, jak se v nich současný nájemník Pražského hradu vyzná. Přiznejme si však, že to s největší pravděpodobností není jeho nejsilnější parketa.

Řekněme, že v případě Hůlky bylo kritériem i dávné vítězství ve Zlatém slavíkovi. To však není pěvecká soutěž, ale anketa popularity. Nikdo tím nezpochybňuje pěvecké schopnosti vítěze z roku 1998 či hegemona ankety Karla Gotta, který má být in memoriam oceněn letos. Zato v případě Ortela je to jen jeden z argumentů, proč by vyznamenán být neměl.

Ortel opravdu není výjimečný, ale maximálně průměrný zpěvák. Obsah jeho písní je pak kapitola sama pro sebe. S ortelem nad tímto zpěvákem by si měl prezident Zeman nechat poradit od lidí, kteří hudbě opravdu rozumí. I když u kontroverzního hudebníka by možná neriskoval, že mu bude vyznamenání časem vráceno…

Témata: komentář Miloš Zeman Daniel Hůlka Tomáš Ortel