Ladislav Županič prozradil: Jaký byl skutečně Karel Fiala?

Ladislav Županič

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. října 2020 16:45

Jako na hodného a rovného chlapa vzpomíná na herce Karla Fialu jeho někdejší herecký kolega a bývalý ředitel Hudebního divadla Karlín Ladislav Županič. Že Fialovy další divadelní a filmové role zastínil jeho úspěch v legendárním filmu Limonádový Joe, se podle Županiče hercům stává poměrně často. Režisér Roman Vávra na Fialovi ocenil skromnost i smysl pro humor. Karel Fiala zemřel dnes ve věku 95 lel.

Županiče, který kdysi sdílel s Fialou hereckou šatnu, zpráva o jeho smrti zasáhla. "Byl to hodný, rovný chlap. Měli jsme se hodně rádi," řekl Županič ČTK. S Fialou se viděl naposled letos v srpnu, kdy mu přišel popřát k 95. narozeninám. Fiala, který už v té době nebyl podle Županiče v dobrém zdravotním stavu, si při té příležitosti posteskl, že na něj herečtí kolegové zapomínají.

Karel Fiala se proslavil titulní rolí ve filmovém muzikálu Limonádový Joe aneb Koňská opera. Úspěch filmu, jejž natočil režisér Oldřich Lipský podle předlohy Jiřího Brdečky, byl ale pro Fialu trochu prokletím.

"Ten film se prodal skoro do celého světa, tím pádem takové ty věci jak dělal Labakana, Dařbujána a Pandrholu, tak se na to zapomnělo a všichni ho znali jenom jako 'limonádníka'," vysvětloval Županič, podle kterého je to v herecké branži poměrně běžné. "To se stane, že člověku dají hlavní roli, a takový ten potenciál se u něj v uvozovkách vyčerpá. Oni potom řeknou: Jo, to je ten 'limonádník," dodal Županič.

Režisér a scénárista Roman Vávra natočil v roce 1999 dokument o legendární rozhlasové stanici 90. let Rádiu Limonádový Joe, v němž se objevil také Fiala. "To byl spíš takový fórek, že se tam vyskytl, ale bral to vstřícně, takže já mám vlastně jen takovou strašně fajn vzpomínku," řekl ČTK Vávra. "Byl to pro mě jeden den s ním ve skvělé společnosti, nemachroval, byl skromný, měl smysl pro humor," dodal filmař.

Rádio Limonádový Joe postavené na humoru a protagonistech divadla Sklep, se stalo fenoménem samo o sobě a dokument se věnoval primárně jemu.

"Hnali jsme ho na rotoped," vzpomínal Vávra na natáčení. "Vůbec nebral úkorně, že v Limonádovém Joe místo něj zpíval Karel Gott, což od něj bylo velkorysé," dodal.

Karel Fiala se narodil v roce 1925 v Ostravě. V roce 1952 Fiala absolvoval v Praze státní konzervatoř a po krátkém angažmá v Národním divadle zakotvil na dlouhá léta v Hudebním divadle Karlín. Na obrazovkách či plátnech kin se objevil například ve filmech Dařbuján a Pandrhola Labakan nebo ve filmovém přepisu opery Dalibor.

Témata: Karel Fiala Ladislav Županič