Rok od smrti Karla Gotta (†80): Úspěch si doslova vybojoval! Na začátku trpěl nezájmem!

Karel Gott 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. října 2020 11:59

Zesnulý zpěvák Karel Gott se desítky let držel na hudební scéně jako hvězda prvního formátu. Začátky ale byly krušné, moc úspěchů totiž v minulých letech nesbíral.

V anketě popularity Zlatý slavík (1962 až 1991) a její nástupkyni Český slavík Gott zvítězil 42krát; v roce 2004 dostal platinového slavíka za celoživotní dílo. Prvního Zlatého slavíka si odnesl za rok 1963, zatím posledního Českého slavíka pak dostal v roce 2017.

Překvapivě se mu povedlo získat Slavíka o dva roky dříve, než vydal své první album. Co je ale ještě překvapivější, tak je rok 1962. Tehdy se totiž poprvé dostával do ankety, ve které tehdy získal pouhé tři hlasy. O rok později už Slavíka ovládl.

Doma měl tedy úspěch téměř jistý, naopak na světové scéně ale propadl ještě dlouho poté, co byl ve zdejších končinách považován za hvězdu. V roce 1968 totiž reprezentoval Rakousko na Eurovizi.

Jeho úspěch v německy mluvících zemích mu měl zajistit pokud ne vítězství, tak minimálně dobré umístění, ani to se ale nestalo. Nutno dodat, že k tomu měl Gott všechny možné předpoklady.

Vystoupil s německou písní Tausend Fenster, kterou napsal legendární zpěvák a skladatel Udo Jürgense. Navíc měl za sebou už desetiletou kariéru, takže mu vystoupení před obrovským publikem nedělalo problém.

I přesto mnoho slávy nesklidil. Skončil na 13. místě ze 17 a odnesl si pouhé dva body. Horší než on už byli pouze dva zástupci Nizozemska a Finska, stejně jako on pak dopadlo Švýcarsko a Norsko.

Témata: Karel Gott