Štefan Margita udeřil na politiky: Fotit se s námi chcete, ale zpívat nám zakazujete!

Štefan Margita

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

2. října 2020 11:28 | Aktualizováno: 2. října 2020 11:55

Operní pěvec Štefan Margita jen nevěřícně kroutí nad tím, jaká pravidla nastavila česká vláda kvůli koronavirové epidemii. Za zvláště rizikový byl označen mimo jiné zpěv, i proto byly zrušeny například opery a muzikály.

Štefan Margita se ve videu na facebooku svěřil, že se chystá na jeden z posledních koncertů. „Víte proč… Vláda nám zakázala už i zpívat,“ zlobí se tenorista. Opatření vlády, kvůli kterému jsou zakázány nejen koncerty, ale i opery nebo muzikály, považuje za nesmyslná.

Sám ministr zdravotnictví Roman Prymula tvrdí, že právě zpěv je s ohledem na šíření koronaviru „velmi rizikovou aktivitou“. S tím ale Margita příliš nesouhlasí. 

„My, co stojíme na jevišti třeba Národního divadla 20 nebo 25 metrů od publika…Není to hrůza?“ kroutí hlavou zpěvák. Politikům proto poslal velmi ostrý vzkaz. „Když je premiéra, tak se rádi přijdete ukázat a vyfotografovat se s námi. Přitom, promiňte, ale kultuře vůbec nerozumíte,“ nebere si servítky Margita.

„Zabijete nám publikum. Lidi mají strach chodit do divadla, nekoupí si vstupenku. A to, co každý den předvádíte, že každou hodinu měníte svůj názor a zabíjíte nám publikum, pro nás znamená likvidaci,“ varuje nejen vládu operní pěvec.

Poukazuje na to, že v problémech nejsou jen hudebníci, ale i promotéři a samotná divadla. „Národní divadlo je těstě před premiérou opery Carmen, sedm týdnů denně osm hodin zkouší tuhle produkci. A vy jednoduše rozhodnete o tom, že na jevišti se zpívat nebude. Není to hrůza?“ popisuje herec, která má s covidem-19 přímou zkušenost. On i jeho manželka Hana Zagorová nemoc prodělali, Margita se léčil doma, zpěvačka musela dokonce do nemocnice.

„Já přeju činohře a baletu, ať hrají. Ale proč my?“ diví se. Podle něj budou mít problémy především jeho mladí kolegové. „Protože já jsem ve věku, kdy jsem si něco našetřil. Ale mladí lidé, kteří splácí hypotéku, starají se o svoji rodinu.. z čeho to mají platit? Prosím, zamyslete se, protože nám úplně zabijete publikum a lidi budou mít strach vůbec přijít do divadla. Věřím, že nám rozumíte,“ dodává na závěr Margita.

Témata: štefan margita Koronavirus