Andrea Pomeje otevřeně přiznala: Úzkost, strach, sanitka!

Andrea Pomeje 11

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

25. září 2020 13:08

Psychika je velmi křehká věc. Své o tom ví i Andrea Pomeje (32), která toho v soukromí už prožila opravdu hodně. Jak teď přiznala, má velmi nepříjemné zkušenosti z úzkostí, se kterou dlouho sama bojovala.

Andrea Pomeje má sice teprve 32 let, v životě už toho ale prožila opravdu hodně – především kvůli manželství s hercem a producentem Jiřím Pomeje. Ten dlouho bojoval nejen s dluhy, ale i se závislostí na alkoholu a lécích. Nakonec prohrál dlouhý a náročný boj s rakovinou.

„ÚZKOST ...dost na prd automatizovaný stav mysli,“ začíná své vyprávění dýdžejka, která má s úzkostmi své zkušenosti. Jak sama přiznává, její fanoušci se jí na podobné věci často ptají. „Sama jsem se z nich dostala! Jsem přesvědčená, že každý z vás se z nich dokáže dostat taky! Není to lehká cesta, ale o to víc zajímavá a nepostradatelná k mnohem lepšímu životu, než co jste žili před úzkostí. Nejhorší je ten stav rozpoznat a pak pojmenovat!“ vysvětluje.

Důležité je prý si také uvědomit, kde se tato úzkost vlastně vzala. „Důvodů může být hodně, ale podle mne nejčastějším je, ze jste si zažili něco traumatického nebo byli svědkem nějaké nepříjemné události, která vás vyděsila! Od toho okamžiku vaše mysl začne hledat rizika všude kam se pohnete. Jakoby se vaše hlava přepnula do nějakého nouzového režimu a chtěla vás před vším ochránit! Stačí, ze se vám sníží tlak a vy už myslíte na smrt,“ říká s tím, že člověku pak hlavou běhají děsivé scénáře třeba o jejich dětech. Ona sama má s manželstvím s Jiřím dcerku Aničku.

Andrea Pomeje má za sebou takových traumatických událostí hned několik. „V roce 2012 se mi stala hodně ošklivá věc, kdy mě odvezla sanitka a za stav, v kterém jsem byla, mohl jeden z mých nejbližší! Sáhla jsem si na dno, a od té doby se bála o svůj život.. takže jsem prakticky nemohla normálně fungovat! Byla jsem absolutně bytostně přesvědčena, že to, co se mi potom dělo, nebylo psychické, ale fyzické! Prosila o pomoc, ale nikdo mě nechápal,“ vzpomíná na dobu před osmi lety.

V tu chvíli prý začala tuto problematiku víc studovat a přišla na to, že pomůže jedna zásadní věc. „Zpomalila jsem. Zpomalila jsem myšlení a začala vnímat, jak sama se sebou mluvím! A věřte mi, že to teda nebyl klidný hlas!“ popisuje Andrea. Druhý krok je prý analyzovat svoje myšlenky. „Spousty lidí se až moc identifikuje se s tím co jim jede v hlavě až moc tomu věří! Když si uvědomíte, že “JÁ NEJSEM MOJE MYŠLENKY” celá ta situace nebere úplně jiný rozměr!“dodává Andrea Pomeje,

Témata: Andrea Pomeje Jiří Pomeje