Hrušínský, Klus a další mají obavy: Prymula u moci? Bože chraň!

Roman Prymula

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

22. září 2020 10:28

Některé české osobnosti jsou znepokojeny tím, že ministerstvo zdravotnictví od pondělí vede Roman Prymula. Například herec Jan Hrušínský poukazuje, že byl v minulosti úzce provázán se současným prezidentem Milošem Zemanem.

V pondělí došlo v české vládě k pořádné rošádě. Ráno oznámil dosavadní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že na svém postu končí. Už za pár hodin bylo jasné, že ho nahradí dosavadní vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Prymula, kterého ještě v pondělí odpoledne prezident Miloš Zeman skutečně ministrem zdravotnictví jmenoval, se v době koronakrize nechvalně proslavil některými svými výroky. Tvrdil například, že hranice mohou být zavřené i dva roky. Opozice navíc připomněla, že nový ministr může být ve střetu zájmů, protože má živnost v oboru výroby zdravotnických potřeb.

I proto oznámené, že Prymula převezme ministerstvo zdravotnictví, některé známé osobnosti hodně vyděsilo. „Prymula u moci. Bože chraň. Doufám, že se po jeho restrikcích nestanem zemi bezdomovců, nezaměstnaných a naprosto duševně odrovnaných lidí,“ posteskla si na sociálních sítích Monika Binias, dříve Štiková. Ta sice se svým mladičkým manželem žije v Rakousku, do Česka ale pravidelně jezdí.

Nadšený není ani písničkář Tomáš Klus. Jak je jeho zvykem, ve svém komentáři si pořádně pohrál se slůvky. „Ministrem zdravotnictví je prý mula,“ rýpnul si na sociálních sítích Klus, který patří k hlasitým kritikům současné vládní garnitury.

Kritický je i herec a principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Ten poukazuje na Prymulovu kontroverzní minulost. „Pouhá fakta. V nedávné minulosti kandidoval plukovník Prymula za stranu SPO Zemanovci. Získal ve volbách 0,3% hlasů,“ vypočítává.

„V té době byl předsedou krátce Zeman, po volebním debaklu předsednictví SPOZ převzal pozdější Zemanův kancléř bez prověrky Vratislav Mynář a největším sponzorem ruská ropná společnost Lukoil zastupovaná Martinem Nejedlým, místopředsedou strany Zemanovců. Čisté jako sklíčko. Ministr bez prověrky Prymula bude nejsilnějším chapadlem Hradu ve vládě. Toho se časem bude bát i Babiš... Amen,“ křižuje se na svém facebooku Hrušínský.

Témata: Jan Hrušínský Monika Štiková Tomáš Klus Roman Prymula ministerstvo zdravotnictví Miloš Zeman