Tajemství Jaroslava Uhlíře: Jak se poznal se Svěrákem a co dnes dělá?

Jaroslav Uhlíř přilákal na svůj koncert nejvíc návštěvníků

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. září 2020 12:09

Hudební skladatel, zpěvák a moderátor Jaroslav Uhlíř je znám z autorské dvojice se Zdeňkem Svěrákem. Spolu s tímto hercem a scenáristou napsali řadu dnes již nesmrtelných hitů pro děti i dospělé. Patří mezi ně Holubí dům, Není nutno, Dělání nebo Severní vítr. Vydali také desky a knihy, účinkovali v dětských představeních z televizního cyklu Hodina zpěvu. Uhlíř, který spolupracoval i s Karlem Šípem, oslaví 14. září 75. narozeniny.

Se Svěrákem se potkali zamlada v rozhlasovém studiu, kde si "padli do oka a později i do noty". Spolupracují od roku 1967. Téměř vždy píše Uhlíř hudbu na hotový text. "Zdeněk Svěrák říká, že náš zpěv je návodný. Návodný v tom smyslu, že když mě nebo Zdeňka někdo slyší zpívat, tak si řekne, že když my dva, tak to může zpívat taky," uvedl před časem v rozhovoru pro ČTK Uhlíř. Podle údajů Ochranného svazu autorského (OSA) napsali během více než půl století trvající spolupráce přes 400 písniček, z nichž řada zlidověla.

Při psaní se podle tisku pohádali jen jednou, a to kvůli písničce Chválím tě, země má, určené pro film Kolja. Uhlířovi se totiž původní text nelíbil a vrátil jej Svěrákovi k přepracování, což se neobešlo bez jistého roztrpčení. Dalších přibližně 100 písní složil Uhlíř společně s Karlem Šípem a k tomu mnoho dalších s jinými textaři. Uhlíř je tak autorem a často i interpretem přibližně 700 písní.

Songy původně určené dětem si přitom s chutí zazpívají i rockeři na festivalech. Na tato pódia Uhlíře přivedla v roce 2004 kapela Tři sestry. "Původně jsem si myslel, že mě tam to publikum zmlátí, na rockovém festivalu, ale opak se stal pravdou," konstatoval Uhlíř. "Dokonce když jsem se vrátil, tak mi kolega Svěrák řekl: 'Člověče, tys dostal koňskou dávku elánu'. "Mně se (Tři sestry) líbí v zásadě proto, že nedělají z muziky vědu. Mají rádi legraci, já bych řekl klidně srandu, a to je mi na nich strašně sympatický," uvedl Uhlíř v roce 2007.

Rodák z pražského Žižkova (1945) začínal s hudbou jako člen různých kavárenských kapel. Později získal angažmá u Evy Pilarové a byl členem skupin Prominence a Faraon. V té době Uhlíř napsal pro zpěváka Jiřího Schelingera hit René, já a Rudolf a hlavně Holubí dům. V druhé polovině 70. let se začal věnovat komponování filmové hudby. Po roce 1977 začal studovat dirigování a skladbu na konzervatoři. V 80. letech a první polovině 90. let pak Uhlíř spolu se Šípem připravovali úspěšné televizní pořady Hitšaráda a Galasuperšou.

Uhlíř je podepsán pod hudbou k filmům Ať žijí duchové, Vrchní, prchni, Princové jsou na draka, Tři veteráni, S čerty nejsou žerty, Lotrando a Zubejda, Vratné lahve nebo Tři bratři. Spolu se Svěrákem vydali řadu desek, například kompilační alba Dospělým a dětem a Dětem a dospělým (2015), Jupí (2014), Alchymisti (2011), Takovej ten s takovou... (2009), Hity a skorohity (2008), ...zažít nudu, vadí! (2005). Jsou též autory několika knih - Jaké je to asi v čudu, Když se zamiluje kůň, Mám v hlavě myš Lenku či Když je pěkné počasí.

Uhlíř, který v posledních letech často vystupuje na různých hudebních festivalech, získal v roce 2014 na zlínském dětském filmovém festivalu Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež. O rok později převzal diamantovou desku za 500.000 prodaných nosičů, které vyšly pod hlavičkou Universal Music. V roce 2016 pak Uhlíř se Svěrákem dostali diamantovou desku od Supraphonu.

Témata: Jaroslav Uhlíř Svěrák Zdeněk (herec režisér)