Zdeněk Svěrák o smrti Jiřího Menzela: MOC NESMUTNÍM!

Svěrák, Zdeněk 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. září 2020 10:10

Přesně před týdnem zemřel ve věku 82 let český oscarový režisér Jiří Menzel. Jeho skon zarmoutil tuzemské celebrity a informoval o tom i celý svět. Jeho umělecký kolega Zdeněk Svěrák ale přiznal, proč z toho není až tak smutný.

Jako režisér má Menzel na svém kontě zhruba dvě desítky filmů a v řadě snímků se objevil i jako herec. V roce 1967 získal za film Ostře sledované vlaky, natočený podle románu Bohumila Hrabala, americkou cenu Oscar pro cizojazyčný film. V posledních letech se ale potýkal s vážnými zdravotními problémy. 

Toho si je vědom i Zdeněk Svěrák, který k této smutné události přistoupil jinak, než většina lidí, která smrt slavného umělce nesla velmi těžce. 

"Ani moc nesmutním. Byl jsem svědkem utrpení, které prožíval dlouhou dobu," řekl podle Blesku České televizi. "To už nebylo k životu. Je to milosrdná smrt," dodal.

Menzel se v posledních letech už na veřejnosti neobjevoval poté, co v roce 2017 prodělal náročnou mnohahodinovou operaci hlavy. Po ní byl udržován několik týdnů v umělém spánku.

Témata: Jiří Menzel Svěrák Zdeněk (herec režisér)