Jágr přiznal smutnou věc: Přijde o diváky!

Jaromír Jágr 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. září 2020 19:56

Přestože může vedení hokejistů Kladna leckdy při sestavování rozpočtu na sezonu chybět základní pilíř v podobě velkého a silného sponzora, tentokrát se to ukázalo jako určitá výhoda. Rytířům by zásadní problémy neměla dělat ani omezená návštěvnost během pandemie koronaviru, hrající majitel prvoligového klubu Jaromír Jágr by si ale i tak přál zmírnění nastavených opatření. A vůbec nejvíce, aby se už vše vrátilo do normálních kolejí.

"Máme spoustu drobných sponzorů, jde o firmy, které dávaly posledních deset let podobné peníze, což se moc nezměnilo. Možná by bylo horší, kdybychom měli jednoho velkého sponzora, který by se dostal do problémů. Díkybohu nás to v tomto ohledu nijak moc neovlivnilo. Přijdeme o diváky, snad se s tím ale popereme. Rozpočet držíme pořád ve stejné rovině," řekl na dnešním setkání s novináři Jágr.

ČEZ stadion Kladno má kapacitu 5200 diváků. "Propočítávali jsme to. S těmi nařízeními vychází povolené maximum kolem tří tisíc, ale nemyslím si, že se během základní části na tohle číslo vůbec dostaneme. Lidé mají strach, i když já si myslím, že se obávají zbytečně. Těžko však můžeme někoho přemlouvat," připustil Jágr.

"Snad postupně lidi uvidí, že se nic špatného nemůže stát, a začnou na hokej zase chodit. Věřím, že se vše začne víc a víc zlepšovat a postupně tady budeme mít život, jaký jsme měli před covidem," přál si Jágr.

Právě v ohledu možné návštěvnosti by kluby podle něho potřebovaly v současné těžké době plné nejistoty nejvíce pomoct. "Zmírnit opatření směrem k divákům. Nebudeme si nic nalhávat - výdělky z diváků jsou mnohdy pro kluby zásadní. A když tam nebudou, může to kluby i zlikvidovat. Aby to nebylo o tom, že nějakým opatřením něco jiného zlikvidujeme. Myslím, že kultura i sport potřebují, aby se ta opatření zmírnila," uvedl Jágr.

S narůstajícími počty lidí nakažených nemocí covid-19 sílí i vzhledem k řadě pozitivních testů v hokejových klubech pochybnosti, zda soutěže vůbec začnou. "Pro nás je nejdůležitější, abychom začali hrát co nejdřív. Bude to problematické, ale musíme to zvládnout. Výhodou jsou pauzy při reprezentačních akcích, prostor na dohrávání zápasů týmů, které se třeba dostanou do karantény, tam je. Věřím, že pro Chance ligu jsou ty okolnosti o něco příznivější než pro extraligu," domnívá se Jágr.

Kladno patří mezi týmy, které se s koronavirem potýkaly. "Už jsme si svojí karanténou prošli. Popravdě řečeno je to strašný zásah do chodu mužstva. Když tohle bude dál takto pokračovat, nevím, jestli se soutěž vůbec dohraje. Bude to hodně složité," přiznal Jágr.

Očekává, že se bude hrát urputně o každý bod. "Je před námi samozřejmě těžká a speciální sezona. Nikdo neví, jak se to bude vyvíjet. Hrajete vlastně dvě soutěže v jednom roku. Chtěl bych, aby se nastavila nějaká jasně daná pravidla před začátkem soutěže, aby se mohlo nějak dohrát. Může být play off, ale nemusí. Osobně bych byl pro, aby se play off nehrálo a byla jen základní část. Respektuji však, že kluby měly jiný názor."

V týmu nastala velká obměna, některé další posily mohou ještě dorazit. I třeba ze zámoří. "Hráčů na trhu je hodně. Může dojít k situaci, kdy NHL začne v lednu, nebo třeba vůbec. Bez diváků už podle mého názoru hrát nebudou. Nevidím jako reálné, že by se hrálo zase jen v několika 'bublinách'. Očekávám, že se mnozí hráči se budou chtít rozehrát v Evropě. Aby byli rok bez zápasů? To je pro každého hokejistu šílené. A počítám, že kluby NHL budou v tomhle vstřícné. Doufám, že do Česka ještě dorazí dost hráčů a pro fanoušky to bude hodně zajímavé," dodal Jágr.

Témata: Jaromír Jágr