Jiří Menzel (†82) před smrtí přiznal: Nechtěl jsem se ženit ani být filmařem!

Jiří Menzel 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. září 2020 10:35

Česko opustila legenda nejen tuzemského filmu. Celosvětově proslulý režisér Jiří Menzel zemřel v sobotu ve věku 82 let. A jak pár let před smrtí prozradil, život chtěl původně strávit úplně jinak.

Menzel absolvoval v roce 2017 poslední rozhlasový rozhovor pro Český rozhlas. V něm na sebe prozradil několik osobních věcí. Řekl například, že Když ví, co chce, tak se to nebojí říct!

Prozradil také, že se původně vůbec nechtěl stát filmařem, ale chtěl hrát divadlo. Jenže se nedostal na DAMU, a proto začal točit filmy. Sám o sobě také hovoří jako o líném člověku.

O ženy přesto nikdy neměl nouzi, do manželství ale vstoupil až po šedesátce. "Nechtěl jsem se ženit, protože jsem věděl, že žádné manželce nebudu věrný. Taky jsem ale věděl, že s každým rozvodem budu muset odevzdat půlku knihovny," řekl.

Menzel se proslavil například filmy podle děl spisovatele Vladislava Vančury, jako byly snímky Rozmarné léto a Konec starých časů. Na dalších snímcích zase spolupracoval se Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem, se kterými se koncem 70. let minulého století setkal v souboru Divadla Járy Cimrmana. Vznikly tak filmy Na samotě u lesa nebo Vesničko má středisková. Snímek Vesničko má středisková byl v roce 1985 nominována na Oscara.

Posledním režijním počinem Jiřího Menzela byl snímek Donšajni z roku 2013. Jako herec se objevil v kinech ještě v roce 2018 v hlavní roli filmu Tlumočník, který byl však natočen ještě před operací jeho hlavy v roce 2017. Kromě filmu se Menzel věnoval i divadelní režii. Rovněž vyučoval na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění (FAMU).

Témata: Jiří Menzel