Nečekané reakce na úmrtí Menzela (†82): Strach volil vulgární slova!

Jiří Menzel 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. září 2020 10:44

Smršť reakcí přišla po oznámení úmrtí režiséra Jiřího Menzela, některé se daly očekávat, jiné fanoušky zaskočily. Třeba jeho režisérský kolega a jmenovec Jiří Strach volil vulgární slova a žádal o odpuštění.

Smutná zpráva o úmrtí oscarového režiséra Jiřího Menzela (†82) nás sice zastihla v nedělních večerních hodinách, ale reakce lidí z české kinematografie, kterou filmař proslavil po celém světě, na sebe nenechaly dlouho čekat.

Ozval se např. Jan Hřebejk, který na sociální síti sdílel společnou fotku se starším kolegou. „Děkuji mu za všechno, co pro nás udělal. Sbohem, pane!“ napsal krátce a výstižně. To Jiří Strach překvapil užitím vulgárních slov.

„Zemřel Jiří Menzel. Naše zpupná generace ho vyštípala z místa vedoucího katedry režie FAMU. Nikdo neměl koule se ho tehdy zastat, včetně mě. Vyčítám si dodnes, že jsem mlčel. Odpusťte nám, Jirko, jsme jen h**na u cesty,“ vzkázal na twitteru.

Úmrtí režiséra reflektoval také premiér. „Upřímnou soustrast celé rodině pana Jiřího Menzela. Smutná zpráva o úmrtí tohoto výjimečného člověk a filmaře velice zasáhla nás všechny. Zanechal tu po sobě úžasné dílo, které nás nikdy nepřestane těšit a bavit, a díky kterému zná český film celý svět. Díky, Mistře,“ uvedl Andrej Babiš.

Témata: Jiří Menzel Jiří Strach (režisér) Jan Hřebejk