Libuše Švormová slaví 85. narozeniny! Dala hlas filmové Angelice

Libuše Švormová 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. srpna 2020 9:58

Herečka Libuše Švormová, která se narodila 23. srpna 1935, patřila tři dekády k oporám Městských divadel pražských, kde ztvárnila desítky rolí. Před kamerou sice příliš výrazných příležitostí nedostala, za připomenutí ale určitě stojí její účinkování v revolučním Kinoautomatu.

Filmoví a televizní diváci také dobře znají její hlas, Švormová se totiž dobře uplatnila v dabingu, namluvila například svůdnou francouzskou markýzu Angeliku.

Narodila se v Praze jako Libuše Schwormova, pak se ale rodina přestěhovala za lepším vzduchem do Kolína, aby nakonec všichni skončili v Šumperku. Výtvarně nadaná dívka nejprve vystudovala uměleckou průmyslovku v Brně, kde se ale také poprvé ocitla na jevišti - a o budoucím směřování měla jasno. Divadelní nadání nejspíš zdědila po rodičích, otec měl rád hudbu, matka zase ochotničila. Přijímací zkoušky na pražskou DAMU ale raději dělala na zapřenou.

První angažmá dostala ve Východočeském divadle v Pardubicích, odkud ji po třech sezónách přetáhl Ota Ornest do Prahy. Členkou Městských divadel pražských byla 30 let, i v důchodu pohostinsky vystupuje na různých scénách. Atraktivní herečka byla téměř 20 let partnerkou ženatého spisovatele a scenáristy Jana Otčenáška. "Poprvé a naposledy" se Švormová - v soukromí je velmi plachá a pozornost nevyhledává - vdala až tři roky po Otčenáškově smrti, její manžel Jan Patera je o 18 let mladší.

Věkový rozdíl přitom nikdy moc nevnímala. Až na jednu výjimku. "Uvědomuji si, že já budu ten, kdo odejde první. Těžce se srovnávám s představou, že svému muži připravím takovou bolest. Nikdy jsem mu to neřekla, ale je to moje největší obava v našem jinak hezkém životě," svěřila se před třemi lety v rozhlase herečka, která v té době vystupovala například na Vinohradech v představení Bytná na zabití. Úspěšná inscenace měla derniéru teprve loni.

Témata: Libuše Švormová